Latvijas iedzīvotāju pensija veidojas no veiktajām sociālajām iemaksām, tāpēc, ja visi maksātu normālu sociālo nodokli, tad spētu uzturēt gan vecākus, gan arī paši saņemtu pensiju tad, kad kļūs par pensionāriem, sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Viņš skaidroja, ka pensiju fonds veidojas no sociālajām iemaksām un tagad strādājošie maksā pensijas saviem vecākiem, bet pašlaik strādājošiem pensijas maksās viņu bērni. Tāpēc jāmaksā sociālais nodoklis, jo tas aiziet pensijās, skaidroja ministrs. Ja sociālais nodoklis maksāts netiek, tad neveidojas uzkrājums un pensijas vecumā var nonākt pie sasistas siles, brīdināja Reirs.

Politiķis vērsa uzmanību, ka Latvijas pensiju sistēma no ilgtspējas viedokļa novērtēta kā devītā labākā sistēma, tā izveidota pamatīga un laba. Sistēma spēs nodrošināt pensijas arī pēc desmit un 20 gadiem, taču jāmaksā sociālais nodoklis.

Ministrs informēja, ka šogad pirmo reizi pēc krīzes sociālā budžeta ieņēmumi pārsniegs izdevumus, tāpēc būs iespējams uzlabot pensionāru situāciju. Plānots mainīt indeksācijas modeli, proti, no 2017.gada pensiju indeksācijā tiks ņemti vērā 50% līdzšinējo 25% vietā no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem. Šim mērķim 2017.gadā būs nepieciešami papildu 3,4 miljoni eiro, 2018.gadā - 17,6 miljoni eiro, bet 2019.gadā - 33,9 miljoni eiro.

No 2016.gada "tiek aizvērta bedre", kas veidojās no negatīva pensiju kapitāla, proti, nosakot vai pārrēķinot pensijas apmēru, aprēķinos vairs netiks izmantoti negatīvi kapitāla indeksi, kā rezultātā pensijas lielums atbildīs uzkrātajam kapitālam.

Jau ziņots, ka Latvijā darbojas trīs līmeņu pensiju sistēma. Tā ietver pensiju 1.līmeni jeb valsts obligāto nefondēto pensiju shēmu, pensiju 2.līmeni jeb valsts fondēto pensiju shēma un pensiju 3.līmeni jeb privāto brīvprātīgo pensiju shēmu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: