Latvijā gadā patvēruma meklētāju skaits varētu pieaugt līdz 700 vai pat 800 cilvēkiem, teikts Iekšlietu ministrijas (IeM) anotācijā par jaunajiem Patvēruma meklētāju reģistra noteikumiem.

Pēdējos piecos gados patvēruma meklētāju skaits pakāpeniski pieaug - gadā vidēji tiek saņemti 280 iesniegumi. Ņemot vērā plānoto Latvijas dalību pārcelšanas un pārmitināšanas programmās, patvēruma meklētāju skaits varētu pieaugt līdz 700 vai 800 patvēruma meklētājiem gadā, norāda IeM.

Spēkā esošā kārtība noteic, ka pēc iesnieguma saņemšanas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde lemj, vai personai piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu. Ja patvērums tiek atteikts, persona no Latvijas jāizraida. IeM tagad sagatavojusi jaunus noteikumus par Patvēruma meklētāju reģistru. Tādi nepieciešami, jo, stājoties spēkā jaunam Patvēruma likumam, spēku zaudēs līdz šim spēkā esošie Patvēruma meklētāju reģistra noteikumi.

Jauno noteikumu mērķis ir noteikt reģistrā iekļaujamo ziņu apjomu un izmantošanas kārtību, kā arī institūcijas, kurām piešķirama piekļuve reģistrā iekļautajām ziņām. Reģistrā iekļaujamo ziņu apjoms, ziņu iekļaušanas un aktualizēšanas, kā arī ziņu izmantošanas kārtība tiek saglabāta iepriekšējā apjomā un kārtībā, kā to paredzēja iepriekšējie noteikumi, izņemot informāciju par atļaujām atstāt izmitināšanas centru, jo šādu atļauju izsniegšana zaudējusi aktualitāti.

Papildus reģistrā tiks ievadīta informācija par patvēruma meklētāja individuālo identifikācijas numuru patvēruma meklētāju pirkstu nospiedumu informācijas sistēmā.

Reģistrā iekļaujama informācija par visu patvēruma procedūras ciklu, no iesnieguma par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu Latvijā iesniegšanas līdz brīdim, kad noslēdzies administratīvais process par minēto iesniegumu.

Papildus minētajai informācijai reģistrā iekļauj informāciju par patvēruma meklētāju pārsūtīšanu vai atpakaļuzņemšanu.

Reģistrā ziņas paredzēts glabāt desmit gadus pēc brīža, kad noslēdzies administratīvais process par patvēruma meklētāja iesniegumu. Minētais termiņš noteikts, lai nodrošinātu Latvijas saistību izpildi attiecībā uz ES regulas piemērošanu.

Noteikumi iesniegti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl būs jāapstiprina valdībai.

Jau ziņots, ka Latvija divu gadu laikā apņēmusies no Grieķijas un Itālijas uzņemt 531 patvēruma meklētāju, kas sākotnēji uzturēsies Muceniekos. Neraugoties uz šo patvēruma meklētāju uzņemšanu, Latvijā, šķērsojot valsts austrumu robežu, ikdienā iekļūst nelegālie imigranti, no kuriem daļa pieprasa patvērumu Latvijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: