Saeimas deputātam Kārlim Šadurskim (V), kurš varētu tikt virzīts premjera amatam, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) atbalsta vēl nav, šorīt LTV apgalvoja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Pēc Brigmaņa vārdiem, Šadurska kandidatūru premjera amatam esot grūti vērtēt un ZZS nekādu sarunu par atbalstu viņam neesot bijis.

Pirmais jautājums, ko Brigmanis uzdošot Šadurskim, būšot, kāpēc viņš kā ne pārāk populārs politiķis nolēmis kandidēt uz atbildīgo amatu, jo viens no prezidenta izvirzītajiem kritērijiem bijis atbalsts sabiedrībā.

Otrs jautājums, kuru Brigmanis vēloties uzdot Šadurskiem, esot, ko viņš grasās darīt citādāk nekā demisionējusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) un kā viņš grasās atgūt sabiedrības uzticību valdībai.

Vaicāts, vai ir iespējams, ka premjera amata kandidātu tomēr virza ZZS, Brigmanis izvairījās atbildēt, sakot, ka vēlas būt piesardzīgs un ka pašreiz "mēs runājam par Šadurski".

Jau ziņots, ka vairāk nekā mēnesi notiek jaunās valdības veidošanas sarunas, kurās aktīvi iesaistījies arī Vējonis. Lai arī ir izskanējuši vairāki iespējamie premjera amata kandidāti, neviens no tiem nav oficiāli nominēts un oficiāls darbs pie Ministru kabineta izveides nav sākts. Līdzšinējās sarunas par jaunā premjera izvēli ir bijušas pilnas straujiem pavērsieniem, kurās jaušamas asas partiju cīņas. Valsts augstākās amatpersonas konsultācijas šajā jautājumā vēl turpinās.

Sākotnēji kā kandidāte premjera amatam tika vērtēta "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa. Tomēr VL-TB/LNNK stingri iestājās pret viņas kandidatūru, bet ZZS norādīja, ka nacionālajai apvienībai noteikti jābūt koalīcijā. Tas liedz Āboltiņai mēģināt izveidot valdību, un prezidents Raimonds Vējonis šim amatam viņu, visticamāk, nenominēs.

Vēlāk prezidents šim amatam bija uzrunājis finanšu ministru Jāni Reiru (V), kurš no piedāvājuma atteicās, līdz ar to kā reālākais "Vienotības" kandidāts premjera amatam tika minēts deputāts Kārlis Šadurskis. Tomēr tā vietā, lai runātu ar Šadurski, Vējonis tikās ar Valmieras mēru Jāni Baiku ("Valmierai un Vidzemei"), kura uzrunāšana bija liels pārsteigums daudziem politiķiem un lika runāt par iespējamu prezidenta saspēli ar ZZS pretēji "Vienotības" interesēm. Baiks, lai arī bija solījis pāris dienas par piedāvājumu padomāt, no tā atteicās jau nākamās dienas rītā.

Līdz ar to pašlaik ticamākais variants ir tas, ka Vējonis pēc atgriešanās no komandējuma premjera amatam nominēs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāju Šadurski (V), ar kuru viņš jau ir runājis.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: