Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotais Latvijas nacionālās pozīcijas projekts pēc būtības ir līdzīgs iepriekš ministrijas sagatavotajam projektam, proti, Latvija varētu piekrist brīvprātīgi uzņemt papildu patvēruma meklētājus, bet iebilst pret obligāto kvotu sistēmas ieviešanu, šodien žurnālistiem pastāstīja IeM valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Viņa gan pieļāva, ka līdz pēcpusdienā paredzētajai valdības ārkārtas sēdei pozīcijā varētu būt iekļauti kādi precizējumi.

 

Pētersone-Godmane šodien vadīja kārtējo starpinstitucionālās darba grupas sanāksmi patvēruma meklētāju jautājumu risināšanai. Runājot par šodienas darba grupas sēdi, IeM valsts sekretāre pastāstīja, ka šodien izlemti vairāki konceptuāli jautājumi par to, kuras iestādes un ar kādiem pasākumiem koordinēs bēgļu integrācijas pasākumus. "Manuprāt, vīzija ir skaidra. Protams ir vajadzīgi vēl aprēķini un daudzi politiski lēmumi par to, kāds finansējums tiks piešķirts dažādām aktivitātēm un kā to sadalīs no Eiropas fondiem," sacīja Pētersone-Godmane.

 

IeM valsts sekretāre sacīja, ka šodien koalīcijā un valdībā viņa mutiski sniegs secinājumus par darba grupas paveikto, un apliecināja, ka nepilnu divu nedēļu laikā darba grupai acīmredzot būs jāsagatavo ziņojums par Latvijas apstākļiem piemērotu sistēmu patvēruma meklētāju uzņemšanai.

"Tā ir tā pati [pozīcija], kas jau bija sagatavota un par ko valdība acīmredzot nebija gatava lemt pirms iepriekšējās Eiropas Savienības iekšlietu ministru tikšanās, uz kuru neaizbrauca Latvijas iekšlietu ministrs. Latvijai ir iespēja izšķirties par to, vai valsts ir gatava piedalīties Eiropas Komisijas piedāvātajā 120 000 personu pārvietošanā pēc tās formulas, ko piedāvājusi Eiropas Savienība. Šobrīd tie ir 526 cilvēki, kuri pienākas Latvijai. Skaidrs ir tas, ka Briselē darba kārtībā jautājums būs viens - jā vai nē, proti, vai jūs piekrītiet 526 cilvēku uzņemšanai," sacīja Pētersone-Godmane. Viņa domā, ka šodienas balsojums Ministru kabinetā balstīsies uz Latvijas starptautiskajām interesēm.

 

Jau ziņots, ka Latvijas pozīcijai bēgļu jautājumā ir jābūt pieņemtai ātrāk, nekā plānots. Otrdien vēlu vakarā Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) saņēmusi ziņu no Briseles, ka 8.oktobrī paredzētā Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministru sanāksme pārcelta uz 22.septembri. Līdz ar to līdz šim brīdim ir jābūt pieņemtai Latvijas pozīcijai bēgļu jautājumā.

 

Kā ziņots, arī pēc diskusijām ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni pirmdien un otrdien Saeimā pārstāvētie politiskie spēki būtiski savu nostāju bēgļu jautājumā nav mainījuši, un vienošanās par iespējamo kompromisu vēl nav panākta.

 

Šodien notiks valdības ārkārtas sēde saistībā ar pozīcijas formulēšanu bēgļu jautājumā. Pirms tam notiks koalīcijas partneru sanāksme.

 

Latvijas valdība iepriekš vienojās, ka valsts divu gadu laikā varētu uzņemt 250 patvēruma meklētājus, tomēr saskaņā ar Eiropas Komisijas priekšlikumu papildus Latvijai būtu jāuzņem vēl 526 bēgļi, līdz ar to kopumā - 776 bēgļi.

 

LETA

 

 

 

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: