Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) galīgo nostāju par papildu bēgļu uzņemšanu formulēs, kad tās biedri būs uzklausījuši atbildīgās darba grupas ziņojumu, kam jātiek sagatavotam līdz rītdienai, šodien žurnālistiem sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Tāpēc ZZS aicinās Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) prasīt atbildīgajai darba grupai šādu ziņojumu nekavējoties sagatavot.

 

Pēc attiecīgās informācijas uzklausīšanas ZZS arī sniegtu deleģējumu ministriem, kā rīkoties valdības balsojumā. Taujāts, vai visiem ministriem būtu jāievēro partijas disciplīna, Brigmanis norādīja, ka tas būtu pozitīvi vērtējams.

 

Pirms ZZS Saeimas frakcijas sēdes beigām veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) norādīja, ka valdības sēdē ceturtdien plāno balsot "pret" papildu bēgļu uzņemšanu. Atbildot uz jautājumu, vai pēc tam, kad ZZS formulēs savu galīgo nostāju, Belēvičam varētu nākties mainīt savu nostāju, Brigmanis aicināja nesteigties notikumiem pa priekšu.

 

Belēvičs aģentūrai skaidroja, ka balsos "pret", jo viņam ir jādomā ne tikai par bēgļiem, bet par visas Latvijas iedzīvotājiem un viņu veselību. Bēgļiem nāk līdzi veselības dimensija, savukārt nauda šajā jomā papildus nenāk. Viņš norādīja, ka Lietuva ir skaidri paudusi pozīciju, ka bēgļus uzņems, ja viņiem "no Briseles nāks veselības apdrošināšanas polises". Ministrs norādīja, ka Latvija šādu pozīciju nav paudusi un, tā kā viņš neredz iespēju atrast atbildi, kā aizsargāt Latvijas iedzīvotājus no problēmām, kas nāks līdzi bēgļiem, Belēvičs ceturtdienas valdības sēdē balsošot "pret".

 

Trīs citi ZZS ministri - aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, labklājības ministrs Uldis Augulis un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs - pirms ZZS frakcijas sēdes beigām neizpauda, kāda būs viņu pozīcija valdības balsojumā bēgļu jautājumā.

 

Bergmanis skaidroja, ka kontekstā ar šo jautājumu viņam šodien vēl jāpiedalās Nacionālās drošības padomes sēdē, kā arī par šo jautājumu vēl jāspriež ZZS valdei. Augulis pauda, ka vispirms ir jāiepazīstas ar valdības sēdē izskatāmo pozīciju un tad, kad būs valdības sēde, tiks pieņemts lēmums. Dūklavs norādīja, ka par pozīciju, kāda valdībā jāpauž ministriem, vēl jāvienojas ZZS.

 

Tādējādi ZZS atsaucas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa aicinājumam, kurā ir izteiktas nopietnas bažas par kavēšanos ar bēgļu uzņemšanas praktisko jautājumu risināšanu.

 

Kā ziņots, ceturtdien, 17.septembrī, notiks valdības ārkārtas sēde saistībā ar pozīcijas formulēšanu bēgļu jautājumā.

 

Valsts prezidents uzdevis valdībai sadarbībā ar politiskajām partijām, pašvaldībām un sabiedriskajām organizācijām divu nedēļu laikā sagatavot skaidru plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā.

 

Prezidents šodien žurnālistiem norādīja, ka līdz 21.septembrim sagaida arī apstiprinātu Latvijas pozīciju bēgļu uzņemšanas jautājumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: