Pirms pieņemt lēmumu par Latvijas pozīciju jautājumā par trešās palīdzības programmas nosacījumiem Grieķijas finanšu problēmu risināšanā, Latvijas valdības koalīcijas partneri vēlas saņemt papildu informāciju.

Kā šodien pēc koalīcijas sanāksmes informēja Ministru prezidente Laimdota Straujuma, šodien Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji informējuši par pašreizējo situāciju. Kopumā koalīcijas partneri atbalstījuši FM prezentēto, ko piektdien vērtēs arī Saeimas Eiropas lietu komisija.

Tomēr valdība par šo jautājumu lemšot, kad būs pilnīgi skaidrs, kāda būs procesa virzība Eiropas Savienībās institūcijās, kāds būs Eiropas Komisijas (EK) priekšlikums, jo esot svarīga viedokļu koordinācija ar valstīm, ar kurām Latvijas valdībai ir vienots viedoklis.

"Kopumā mēs atbalstam Eiropas Komisijas priekšlikumus, bet nevaram pateikt līdz galam, vai šie priekšlikumi, kas ir šodien, būs vēl rītdien, jo tā ir diskusijas ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), vai SVF piedalās. Un svarīgi ir arī, kā Grieķijā iet uz priekšu reformu process. Tie visi jautājumi vēl papildus jānoskaidro, pirms varam pieņemt pozīciju valdībā," sacīja Straujuma.

Straujuma gan šauboties, ka līdz 20.augustam EK būs sakārtojusi nepieciešamo procedūru. "Man personīgi nav šīs pārliecības, bet varbūt es kļūdos," sacīja Straujuma.

Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvis, Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle norādīja, ka šodienas koalīcijas sēdē netika pieņemts politisks lēmums par labu FM mandātam. Saņemta aktuālā informācija no FM, notikusi domu apmaiņa. Kad tiks saņemta papildu informācija, jautājumu vērtēs valdība, sacīja Zīle.

Kā ziņots, Grieķija un tās kreditori šodien turpina sarunas par trešās palīdzības programmas nosacījumiem un apgalvo, ka tās ir tuvu noslēgumam. Tiek strādāts pie galīgās vienošanās par priekšlikumu jaunajai, izšķirošajai palīdzības programmai, kas paredz valstij piešķirt 86 miljardus eiro apmaiņā pret tālākām reformām. Vienošanās par programmu jāpanāk, pirms Grieķijai 20.augustā jāatmaksā Eiropas Centrālajai bankai 3,4 miljardi eiro.

Vienošanās jāpanāk līdz 17.augustam, lai novērstu nepieciešamību Grieķijai lūgt papildu aizdevumu, lai novērstu kārtējo nespēju samaksāt parādus. Valsts jau nokavējusi divus būtiskus maksājumus SVF 30.jūnijā un 13.jūlijā, kas kopā veido apmēram divus miljardus eiro. Tā tos veica vēlāk, izmantojot ES piešķirto īstermiņa aizdevumu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: