Ekonomikas ministrijā (EM) noslēgusies disciplinārlietas izmeklēšana par gatavošanos Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015", kā rezultātā no amatiem atbrīvotas vairākas amatpersonas.

EM Juridiskā departamenta Tiesiskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja Laura Ange un EM Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktore Ilze Beināre.

Ministrijas pārstāvji atklāj, ka disciplinārlietas izmeklēšanas komisija secinājusi, ka nav veikta projekta kvalitatīva kontrole, sagatavots nekvalitatīvs līgums ar komandītsabiedrību "Expo 2015", pieļauti maksājumi komandītsabiedrībai "Expo 2015" par vēl nepabeigtiem darbiem, kā arī konstatēti citi pārkāpumi, kā rezultātā valstij radīti zaudējumi lielā apmērā.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija, sagatavojot atzinumu par amatpersonu disciplinārpārkāpumiem, vairākās epizodēs konstatējusi amatpersonu lēmumu neatbilstību tiesību aktiem. Līdz ar to komisijas atzinumā ierosināti un ministrijā pieņemti lēmumi par Anges un Beināres atbrīvošanu no darba, kā arī EM Juridiskā departamenta direktores Māras Līdumnieces pazemināšanu amatā uz vienu gadu. Aizrādījums izteikts EM Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktora pienākumu izpildītājam Kristapam Somam.

Urpena skaidroja, ka disciplinārsodi nevar tikt piemēroti amatpersonām, kuras kopš dienesta pārbaudes uzsākšanas un disciplinārlietu ierosināšanas ir izbeigušas darba attiecības ar EM, tāpēc ministrija ir informējusi tiesībsargājošās iestādes par disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumā konstatētajiem disciplinārpārkāpumiem.

Disciplinārlietas izmeklēšanas atzinumā ir konstatētas arī citu bijušo EM amatpersonu, iespējams, prettiesiskas darbības saistībā ar Latvijas dalības starptautiskajā izstādē organizāciju, un šī informācija ir nodota tiesībsargājošām iestādēm.

Kā sacīja ekonomikas ministres biroja vadītājs Gatis Ābele, tiesībsargājošajām iestādēm nodotajā informācijā nav mēģināts konkretizēt vienu vai otru iesaistīto. "Likumsargiem izvērtēšanai nodota pilna informācija, kur pirmajā posmā, līdz līguma slēgšanai ar komandītsabiedrību, komisija konstatēja atbildību bijušajam valsts sekretāram Jurim Pūcem un projekta vadītājam Robertam Stafeckim, kas iekļauj atbildību par izstādes kavēšanos, kā arī maldinošas informācijas sniegšanu."

"Savukārt par līguma zemo kvalitāti un tā uzraudzību sākuma posmā atbildīgs bijušais valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš, bet pēcāk - bijušais valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis," turpina Ābele. "Te esam atraduši vairākus gadījumus, kad maksāts par nesaņemtiem pakalpojumiem."

Liepiņš pašlaik ieņem VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" valdes priekšsēdētāja amatu.

Jau ziņoja, ka šā gada februārī EM secināja, ka Latvijas dalības "Expo Milano 2015" projekta organizēšanā pieļauti būtiski pārkāpumi. Pārbaudes rezultātā ierosināta disciplinārlieta pret sešām EM amatpersonām, trīs no tām - departamentu direktores - atstādinātas no amata.

Balstoties uz komisijas ieteikumiem un pamatojoties uz Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumā noteikto par amata pienākumu nepamatotu nepildīšanu, novēlotu, nolaidīgu un nekvalitatīvu pildīšanu, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pieņēma lēmumu par disciplinārlietu ierosināšanu pret sešām EM amatpersonām, tajā skaitā uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata pienākumu pildīšanas tiek atstādinātas trīs EM amatpersonas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: