Budžeta komisija beidzot vienojas par akcīzes nodokļa paaugstināšanu alkoholam šogad; par turpmākajiem gadiem lems vēlāk.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien otrajā lasījumā atbalstīja ieceri par akcīzes nodokļa paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem šogad 1.augustā, bet par nodokļa likmes izmaiņām nākamajos gados tiks lemts vēlāk.

 

Likumprojekts sākotnēji paredzēja akcīzes nodokļa paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem arī 2016.gada 1.aprīlī un 2017.gada 1.aprīlī. Tomēr tagad deputātu atbalstītā likumprojekta redakcija to vairs neparedz. Par likmes paaugstināšanu nākamajos gados tiks spriests nākamā gada budžeta veidošanas laikā.

 

Sākotnēji bija paredzēts palielināt akcīzes nodokli no 1.jūlija, bet nozares pārstāvji aicināja nodokļa likmes paaugstinājumu veikt no šā gada 1.augusta, un deputāti šādu ierosinājumu atbalstīja.

 

Pašlaik spēkā esošā akcīzes nodokļa likme vīnam ir 64,03 eiro par 100 litriem, bet pēc 1.augusta tā palielināsies līdz 70 eiro, tāpat no 64,03 eiro līdz 70 eiro varētu pieaugt akcīzes nodoklis arī raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6%. Savukārt raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu līdz 6% akcīzes nodoklis nemainīsies.

 

Akcīzes nodoklis alum varētu pieaugt no 3,1 eiro par 100 litriem līdz 3,8 eiro, starpproduktiem ar spirta saturu līdz 15% - no 64,03 eiro līdz 70 eiro, bet starpproduktiem ar lielāku spirta saturu - no 99,6 eiro līdz 110 eiro. Savukārt akcīzes nodoklis spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem varētu tikt palielināts no 1337,5 eiro par 100 litriem līdz 1360 eiro.

 

Par likumprojektu otrajā un trešajā lasījumā vēl būs jālemj Saeimas sēdē.

 

Iepriekš šis jautājums komisijas sēdēs raisīja domstarpības un asu vārdu apmaiņu. Komisija iepriekš pārtrauca izskatīt priekšlikumus likumam par akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem, atliekot šo jautājumu, ņemot vērā domstarpības starp koalīcijas deputātiem.

 

Deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) toreiz aicināja komisiju atkārtoti balsot par

 

Likumprojekts sākotnēji paredzēja akcīzes nodokļa paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem arī 2016.gada 1.aprīlī un 2017.gada 1.aprīlī. Tomēr tagad deputātu atbalstītā likumprojekta redakcija vairs neparedz. Par šiem jautājumiem tiks spriests nākamā gada budžeta veidošanas laikā.

 

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: