Jaunie nosacījumi "ātro kredītu" nozarei mazinās neapdomīgas aizņemšanās risku, atzina Ekonomikas ministrijā (EM).

EM uzskata, ka šodien Saeimā otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz vairākus jaunus nosacījumus "ātro kredītu" nozares turpmākajai darbībai, pozitīvi ietekmēs patērētājus, kuri izmanto šos kreditēšanas pakalpojumus, kā arī sabiedrību kopumā, jo mazinās pārmērīgas un neapdomīgas aizņemšanās riskus. "Sabiedrības interesēs ir sabalansēta kreditēšanas politika, nevis tikai uz kredītu devēju peļņas gūšanu orientēta politika," uzsver ministrijā.

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā paredz noteikt, ka kredīta procenti, tai skaitā nokavējuma procenti, kredīta termiņa pagarinājuma maksas un citas ar kredītu saistītās izmaksas, kopā nevarēs pārsniegt 100% no sākotnēji izsniegtā kredīta summas. Šāds regulējums nodrošinās, ka patērētāji nenokļūst pārmērīgos parādos, nemitīgi tiem pieaugot.

Kredīta kopējo izmaksu ierobežojums 0,25% apmērā no izsniegtā kredīta summas nodrošinās, ka patērētāji, kuri godīgi atmaksā kredītu noteiktajā termiņā, nepārmaksā par aizdoto summu, sedzot to patērētāju kredītus, kuri tos neatmaksā. Savukārt ierobežotas peļņas apstākļos kredīta devēji būs motivēti stingrāk izvērtēt patērētāju maksātspēju un neizsniegt kredītu tiem, kuru maksātspēja ir nepietiekama.

Nokavējuma procentu ierobežojums 0,35% dienā nodrošinās to, ka nokavējuma procenti nepieaug tik strauji, lai situācijā, kad patērētājs ir nokavējis maksājumu, spētu to tomēr samaksāt un nosegt savas saistības pret kredīta devēju.

Nosakot ierobežojumu kredīta līguma noslēgšanai laika posmā no plkst.23 līdz 7 rītā, patērētājs, it sevišķi jaunieši un personas, kuras sirgst no azartspēļu atkarības, tiks pasargāts no neapdomīgas rīcības. "Praksē ir ne mazums gadījumu, kad kredīti tiek ņemti ballīšu turpināšanai vai azartspēlēm un vēlāk šādi mirkļa lēmumi tiek nožēloti. Apdomīga savu finanšu plānošana ir viens no būtiskākajiem mājsaimniecību finanšu veselības faktoriem. Labāk ir vairākkārt izsvērt kredīta nepieciešamību, nekā cīnīties ar parāda neatdošanas sekām," atzina EM.

Ierobežojums noteikt vekseli kā norēķina līdzekli kreditēšanas darījumos liegs kreditoriem apiet patērētāju kreditēšanas regulējumu, kā arī slepus kapitalizēt patērētāja parādus, kas savukārt nodrošinās caurskatāmu kredīta darījumu piedāvāšanu patērētājiem.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: