Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien iepazīsies ar Finanšu ministrijas (FM) izstrādāto pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likumprojektu.

Budžeta komisijas sēdē aicināts piedalīties arī finanšu ministrs Jānis Reirs (V), kā arī atbildīgās FM amatpersonas, Pašvaldību konsultatīvās padomes un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji.

 

Kā ziņots, koalīcija pirmdien vienojusies virzīt tālākai izskatīšanai jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas (PFI) modeli, pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistus informēja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

 

To paredzēts virzīt kā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas likumprojektu.

Jau ziņots, ka FM sagatavojusi jaunu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli, kas novērsīs līdzšinējās nepilnības un mudinās pašvaldības būt ekonomiski aktīvām.

 

Būtiskākā atšķirība jaunajā modelī ir tas, ka ir ieviests nosacītais iedzīvotājs. Tas ir pamats, uz kā būvēts modelis. Katrs iedzīvotājs tiek noteikts kā vieninieks jeb viens nosacītais iedzīvotājs, un tālāk atbilstoši demogrāfiskajiem kritērijiem tiek pielikti klāt šādi rādītāji: katrs bērns līdz sešiem gadiem papildus dod 2,34 nosacītos iedzīvotājus, skolēns - papildu 3,26 nosacītos iedzīvotājus, iedzīvotājs virs darbaspējas vecuma - papildu 0,74 nosacītos iedzīvotājus.

 

Jaunajā modelī ir pārrēķinātas pašreizējo demogrāfisko kritēriju vērtības, jo pašreizējā modelī skolēnu skaits, izglītības funkcija ir pārvērtēta, skaidroja Finanšu ministrijas amatpersona. Otrs pamatprincips - izlīdzināšana tiks veikta nevis pret finanšu nepieciešamību, kas bija aprēķināts lielums, bet gan pret pašvaldību vidējiem vērtētajiem ieņēmumiem.

 

Pēc citiem principiem tiks arī sadalīta valsts budžeta dotācija - katru gadu tiks noteikta bagātākā pašvaldība, un, jo tuvāk pašvaldība atradīsies bagātākajai pašvaldībai, jo valsts budžeta dotācija būs mazāka, bet, jo tālāk pašvaldība atradīsies no turīgākās pašvaldības, jo valsts budžets dotēs vairāk.

 

Ieviests arī jauns kritērijs, kas raksturo teritorijas platību. Šis kritērijs arī tiks izteikts kā nosacītais iedzīvotājs, proti, katrs kvadrātkilometrs dos papildu 1,52 nosacītos iedzīvotājus. No teritorijas kritērija ieguvēji būs lielas teritorijas ar mazu blīvumu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: