Tiekoties ar Norvēģijas karalistes vēstnieku Latvijā, Gundars Daudze atzīst, ka abu valstu sadarbība pēdējos gados piedzīvojusi izaugsmi. Daudze pievienosies arī Valsts prezidenta delegācijai vizītē Norvēģijā arī martā.

Latvijas un Norvēģijas attiecības attīstās dinamiski, pēdējos gados piedzīvojot izaugsmi gan ekonomikā, gan citās jomās. Esam atvērti abpusēji izdevīgai sadarbībai un ceram, ka gaidāmā valsts vizīte Norvēģijā palīdzēs veidot vēl ciešākas saites starp abām valstīm. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, otrdien, 17.februārī, Saeimas namā tiekoties ar Norvēģijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Steinaru Ēgilu Hāgenu (Steinar Egil Hagen).

Latvija patlaban ir prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē, un vēstnieka amats šādos apstākļos ir īpaši interesants, sniedzot iespēju cieši sekot prezidējošās valsts darbam, atzina G.Daudze.

Kā trīs būtiskākās sadarbības jomas starp abām valstīm vēstnieks minēja drošības un aizsardzības nozari, Norvēģijas un Latvijas sadarbību Eiropas Ekonomiskās zonas ietvaros, kā arī Norvēģijas aizvien pieaugošās investīcijas mūsu valsts privātajā sektorā. Kā vienu no pēdējā laika redzamākajiem investīciju piemēriem amatpersonas minēja kompānijas „Orkla” ieguldījumu „Laimas” zīmolā, tādējādi veicinot uzņēmuma attīstību un konkurētspēju.

Norvēģijas investoru lielo interesi par Latviju vēstnieks skaidroja gan ar mūsu valsts izdevīgo ģeogrāfisko stāvokli, gan izglītota un augsti kvalificēta darbaspēka pieejamību.

Tikšanās laikā pārrunāta arī marta vidū plānotā Valsts prezidenta valsts vizīte Norvēģijā, kurā parlamentu pārstāvēs G.Daudze. Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka vizītei būs gan simboliska, gan praktiska nozīme, jo Norvēģiju apmeklēs arī daudzskaitlīga Latvijas uzņēmēju delegācija.

Amatpersonas bija vienisprātis, ka perspektīva ir arī sadarbība izglītībā un jau patlaban medicīnu mūsu valstī studē 140 studenti no Norvēģijas.

Vēstnieks arī pauda gandarījumu, ka Saeimā izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Norvēģijas parlamentu, kas dod labu pamatu diskusijām un sadarbībai citās jomās.

Latvijas un Norvēģijas diplomātiskās attiecības tika atjaunotas 1991.gada 27.augustā, savukārt Norvēģijas vēstniecība Rīga tika atvērta 1992.gadā. Steiners Ēgils Hāgens (Steiner Egil Hagen) ir savas valsts diplomātiskais pārstāvis kopš 2014.gada 18.septembra.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: