Ventspils novada Vārves pagastā atcelta Āfrikas cūku mēra (ĀCM) karantīnas zona, liecina piektdien publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora Māra Baloža rīkojums stājies spēkā tā publicēšanas brīdī.

Ierobežojumi atcelti saistībā ar cūku novietnēs veiktajiem izmeklējumiem, kuru rezultāti neliecina par slimības klātesamību uzraudzības zonā esošajās novietnēs.

Jau ziņots, ka šogad 2. augustā novadā un vairākos pagastos tika noteiktas ĀCM ierobežojumu teritorijas.

Pēc ĀCM saslimšanas gadījumiem mājas cūkām Ventspils novadā, lai nepieļautu slimības izplatīšanos, tika noteikta ĀCM trešā riska zona Ventspils novada Vārves, Užavas, Piltenes, Ziru pagastos, un daļā Tārgales pagasta teritorijas un Piltenes pilsētā.

Slimība jūlija beigās tika konstatēta Ventspils novada Vārves pagasta saimniecībā "Oši", kas bija pirmais šogad reģistrētais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnē. Zemnieku saimniecībā "Oši" veikti ĀCM apkarošanas pasākumi, kuros iznīcinātas visas novietnē esošās cūkas.

ĀCM Latvijā pirmo reizi tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    Miesnieks 03.09.2021, 10:49:40

    Karantīna gan tika ieviesta jūlijā, nevis augustā

  • -2
    7777777 03.09.2021, 16:36:31

    Miesniek, ko tāds satraucies. Par sevi vai Stepnieku?

  • -1
    Barons (Freiherr) 03.09.2021, 18:32:52

    Bus būt lab.Drīz varet akal audzinat maz Cuciņ.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: