Āfrikas cūku mēra (ĀCM) otrajā riska zonā iekļauts Pāvilostas novada Sakas pagasts, Pāvilostas pilsēta un Ventspils novada Jūrkalnes pagasts, liecina PVD ģenerāldirektora rīkojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākā eksperte Māra Užule piebilda, ka tādējādi viss Ventspils novads turpmāk ir iekļauts ĀCM otrajā riska zonā. ĀCM otrā riska zonas teritorija ir tāda, kurā ĀCM konstatē savvaļas cūkām.

Viņa paskaidroja, ka, konstatējot ĀCM savvaļas cūkai līdz šim slimības neskartā Latvijas teritorijā, "Latvijas Vēstnesī" publicē PVD ģenerāldirektora rīkojumu, kas nosaka jaunākās izmaiņas ĀCM ierobežojumu teritorijās. Tas balstīts uz izmaiņām Eiropas Komisijas īstenošanas lēmumā par dzīvnieku veselības kontroles pasākumiem saistībā ar ĀCM dažās dalībvalstīs.

No 3. līdz 7.augustam pirmo reizi Latvijā konstatēts ĀCM meža cūkām Durbes un Jūrkalnes pagastos. Saslimšana ar ĀCM konstatēta pa vienai mežacūkai Durbes novada Durbes pagastā un Ventspils novada Jūrkalnes pagastā.

Latvijā ir definētas trīs ĀCM riska zonas. Pirmajā riska zonā ir teritorijas, kurās nav konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, tomēr šī riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap trešo vai otro riska zonu. Otrajā riska zonā ir teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mežacūkas. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas. Savukārt cūkgaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas. Savukārt trešajā riska zonā ir teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: