Puzes kultūras namā līdz 11. martam skatītājus var apskatīt Gunas Oškalnas-Vējiņas fotoizstādo Piemineklis Brīvībai.

Izstādes atklāšanā Guna pastāstīja gandrīz vai par katras fotogrāfijas tapšanas mirkli, tik spilgti tie palikuši viņai atmiņā, neskatoties uz to, ka ir fotogrāfijas, kas tapušas pirms daudziem gadiem. Guna ir fotogrāfe ar bagātu stāžu, jau 30 gadus viņa fotografē, iemūžina visdažādākās dzīves situācijas un gūst liecības ne tikai dabas norisēs, bet arī mūsu valsts svarīgos brīžos, kā viņa pati saka: saņem dāvanas.

Tas tiešām dažbrīd ir tikai dažu sekunžu, pat sekundes desmitdaļu ilgs mirklis, ko spēj iemūžināt fotokamera, ja tā ir vērīga meistara rokās. Guna ir pateicīga gan savam fotoaparātam, gan arī kādam augstākam spēkam, kas sniedz viņai šo iespēju ieraudzīt, novērtēt un nofotografēt.

Guna Oškalna-Vējiņa par savu fotoizstādi Piemineklis Brīvībai raksta: «Vieta, kur tiekas pagātne, tagadne un nākotne, paaudzes, jauni un veci, tautieši un Latvijas viesi. Izstāde veltīta Brīvības pieminekļa 75 gadu jubilejai. Ar saviem darbiem es vēlos apliecināt cieņu un mīlestību, ko izjūtu pret savu Dzimteni, tās laimi, labklājību un brīvību. Šajā izstādē iepazīstinu skatītājus ar savu pēdējo10 gadu radošo darbu – svētkos un ikdienā.»

Guna apzinās, ka nav nejaušību, bet labi atceras, kā tapa pirmā fotogrāfija, kas ietilpst šajā foto sērijā. Pēc profesijas Gunas kundze ir agronome – dārzniece, tāpēc viņu vienmēr saista augi, daba.

Ejot garām Operas namam, viņa fotografēja kokus, kas it kā sen jau ilgojās pēc palīdzīgas rokas, bet fotogrāfijā izrādījās, ka aiz kokiem par sevi vēstīja Brīvības piemineklis. Šādas nejaušības atkārtojās, jo Gunai bieži nācās iet garām piemineklim, un bieži vien bija mirkļi, kad roka tvēra pēc fotoaparāta, jo acs saskatīja ko interesantu, bet fotogrāfijā atkal sevi pavisam citā izpausmē pieteica Brīvības piemineklis.

Kad arhīvā jau bija pietiekami daudz šādu fotogrāfiju, Gunai radā doma tās parādīt arī skatītājiem, un pirmoreiz foto izstādi Piemineklis Brīvībai rīdzinieki skatīja 2008. gadā, kad mūsu valsts svinēja 90 gadu pastāvēšanas jubileju. 2010. gadā 18. novembrī fotogrāfijas atkal ceļoja pie skatītājiem, jo nu jau uz 75 gadu jubileju atskatījās par tautas līdzekļiem celtais Brīvības piemineklis.

Fotomāksliniece Guna Oškalna-Vējiņa izstādes atklāšanā Puzē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: