Popei šis ir svinību gads. Pagastam 780 jubileja, baznīcai – 240, bet skolai – 160 gadi.

Apskatiet foto no Popes

Tautas nams un pagasta pārvalde jubilejas pasākumus iecerējuši vasarā, bet skola izvēlējusies svinēt nedēļā, kad pirms 780 gadiem, 1231.gada 17. janvārī Popes vārds pirmo reizi minēts rakstos. Vēstures skolotāja Anita Krūmiņa atklāj, ka sagatavošanās pasākumi sākušies labu jau laiku iepriekš un skolēni Popes jubilejas nedēļu ļoti gaidījuši.

Iesaistījušās visas klases un skolotāji - vākti dažādi materiāli par Popi un tās cilvēkiem, gatavoti priekšnesumi, rakstītas esejas un tapuši īsti mākslas darbi, arī sniega skulptūras. Neizpalika arī lielā jubilejas torte. 780 svecītēm vietas gan tajā neatradās, toties visiem pa saldai atmiņai no svinīgā pasākuma pietika.

Viens no pasākumiem jubilejas svinību ietvaros bija viktorīna par Popi, kurai popiņu ģimenes sagatavojušas varen daudz, varen interesantus un arī dažus varen āķīgus jautājumus. Tomēr bērni spējuši pārsteigt ar savām zināšanām, kas apliecina, ka popiņiem dzimtas saknes ir dziļas un stipras. Nenoliedzams nopelns pie tā ir arī vēstures skolotājai, kas līdztekus obligātajai mācību programmai ar vietējo atbalstu vākusi liecības par pagastu un tā iedzīvotājiem.

Nu jau vairākus gadus Popes muiža var lepoties ar savu muzeja telpu. Tomēr tajā nepietiek vietas visām bagātībām. Daļa no krājumiem vēl aizvien glabājas klētīs. Krūmiņa Popes muižā vada ekskursijas arī tūristiem un atklāj, ka pēdējos gados, īpaši vasaras mēnešos, muižu apskatīt gribētāju skaits aizvien aug.

Atmiņu kamolu Popes skolā šķetināt šonedēļ palīdzēja arī vairāki viesi, starp tiem bijusī bibliotēkas vadītāja, Lilija Kukite, atklājot, ka raksta sava laika Popes hroniku. Tā reiz ieguls izveidotā muzeja plauktā.

Īpašu iedzīvotāju godu un cieņu izpelnījies arī nu jau aizsaulē aizgājušais Jānis Teibe. Arī jubilejas nedēļas ietvaros skolā sagatavots īpašs veltījums viņam. Teibes Popei veltītās rindas aizkustinājuma stīgu atskaņo ikviena popiņa sirdī. Skaistus vārdus savai dzimtajai skolai un pagastam veltījusi arī novadpētniece Velta Akmene. Tiem melodiju piemeklējis grupas Klaidonis solists, popiņš Māris Sloka. Tā tapusi skolas himna.

Vienu gan vietējie pa šiem gadiem novērojuši - popiņam popiņu precēt nav ieteicams. Zibeņi ies pa gaisu un rezultātā var sanākt šķiršanās. Taču, ja savu «otru pusīti» popiņš atvedīs no cita, tuvāka vai tālāka pagasta - tā viegli laidīs saknes Popes zemē līdz iesakņosies.

Vairāk par Popi lasiet sestdienas laikrakstā Ventas Balss

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: