Novada pašvaldība arī šogad teiks paldies sava budžeta ieņēmumu daļas galvenajiem pildītājiem – lielākajiem nodokļu maksātājiem.

Uzņēmējus novada dome pulcēs 17. decembrī plkst. 19 Zlēku pagastā. Pateicības vārdi un suvenīri no novada domes tiks 30 lielākajiem iedzīvotāju ienākumu nodokļa maksātājiem. Šī tradīcija – pateikties pašvaldības teritorijā esošajiem uzņēmējiem, kuri viscītīgāk pildījuši novada kasi – aizsākās pērn. Arī tad, pamatojoties uz Valsts Ieņēmumu dienesta sniegtās informācijas, sumināja 30 labākos.

Šī gada sarakstā liela daļa uzņēmēji godināti jau pērn, bet daži nākuši klāt no jauna. Gan šajā, gan pagājušajā gadā saraksta līderis ir Užavas alus darītava jeb SIA Zaksi, savukārt lielo nodokļu maksātāju grupā – SIA Kurekss. Sarakstā šogad, atšķirībā no pērnā gada, nav iekļuvuši tādi uzņēmumi kā SIA Ugāles ērģeļbūves darbnīca, SIA Dānija Minka, SIA Usmas kempings, SIA AP Būve, SIA Ventimpex un SIA Silkool.

Interesanti, ka arī mēbeļu ražotne AS Ētoss šogad nav starp lielākajiem nodokļu maksātājiem, to izkonkurējuši pat tādi nelieli uzņēmēji kā kazkopis Edmunds Tropiņš un ģimenes ārste Ilva Cērpa, kas ir arī novada domes deputāte. SIA Ētoss valdes priekšsēdētājs Ģirts Čamanis, kurš šajā amatā esot tikai nedaudz vairāk nekā mēnesi, Ventas Balsij nespēj komentēt, kāpēc viņa vadītais uzņēmums vairs nav starp lielākajiem nodokļu maksātājiem.

Uz jautājumu, vai uzņēmums regulāri maksā nodokļus, Čamanis te ilgi klusē, te jautā, kāds sarakstam sakars ar nodokļu maksāšanu, līdz beidzot apgalvo, ka, protams, uzņēmums maksā nodokļus, citādi tas nemaz nevarētu pastāvēt.    

«Mani ļoti pārsteidz, ka es ar savām 40 slaucamām kazām varu ierindoties lielāko nodokļu maksātāju sarakstā. Man tad ir jautājums, kas vispār notiek mūsu novadā un valstī,» atklāj Tropiņš. Jāpiezīmē, ka z/s Kannenieki ir nodarbināta tikai Tropiņa ģimene un viens grāmatvedis.

Novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks uzsver, ka nodokļu maksātāji ir pašvaldības balsts. Pateicoties viņiem, situācija uz kopējā fona valstī nemaz nav tik slikta, vērtē Mucenieks. Rēķinot ieņēmumus uz vienu iedzīvotāju, no 109 novadiem Ventspils novads ierindojies 27. vietā.

Robeža, lai no Pašvaldības finanšu izlīdzināšanas fonda saņemtu dotāciju, ir Ls Ls 262 un vienu iedzīvotāju, mūsu novadā ieņēmumi ir Ls 251 uz iedzīvotāju. Ir tikai viens solis, lai novads iekļūtu tā sauktajā 0 zonā jeb kļūtu par pašvaldību, kas nedz iemaksā finanšu izlīdzināšanas fondā, nedz saņem dotāciju no tās. Šobrīd Ventspils novads ir 2. pašvaldība aiz Dobeles, kura pretendē ierindoties tā sauktajā 0 zonā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: