Lauku atbalsts dienests apstiprinājis Ventspils novada pašvaldības iesniegto projektu "Latvijas zemūdens kultūrvēsturiskā mantojuma ekspozīcijas "Vētru muzejs" ierīkošana un apkārtnes labiekārtošana" Jūrkalnes pagastā.

Līdzekļus projekta realizēšanai piešķirs Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonds. Projekta budžets ir 41 018,94 eiro. pašvaldība finansē 10% no kopējām izmaksām, tas ir, 4101,90 eiro.

Par Latvijas zemūdens kultūrvēsturiskā mantojuma ekspozīcijas paraugu izmantos izstādes "Kuģi dzelmē" materiālus, kas līdz 2012. gadam bija aplūkojami Jūrmalas pilsētas muzejā un guva plašu apmeklētāju atsaucību, saņemot arī Jūrmalas pilsētas domes "Gada balvu kultūrā 2006" par izcila kultūras projekta realizēšanu. Kopš izstādes slēgšanas pirms četriem gadiem līdzīgu projektu un apskates objektu Latvijā nav bijis, tādēļ Jūrkalnes "Vētru muzejs" būs valsts mēroga inovācija.

Projektu īstenos ciešā konsultatīvā sadarbībā ar biedrību "Zemūdens kultūrvēsturiskā mantojuma asociācija" un kuratori Inesi Helvigu, veicinot arī mākslas vērtību saglabāšanu un to efektīvu izmantošanu, jūras dzīļu vizuālā efekta panākšanai lietojot profesionāla mākslinieka Vitālija Jermolajeva gleznas un lielformāta dekorācijas.

Jūrkalnes pagasta tautas nama otrajā stāvā izveidos muzeju par Baltijas jūras stihijas upuriem, papildinot to ar pludmalē atrastajām un no dzelmes izceltajām senlietām. Ēkas otrais stāvs tiks veidots kā improvizēts nogrimis burinieks, kur apmeklētāji varēs apskatīt un izjust zemūdens kultūrvēsturisko mantojumu, akcentējot Jūrkalnes teiku un kuģu vrakus, kas atrodas Jūrkalnes krastos. Ekspozīciju veidos no privātkolekcijām, kuras piedāvās Zemūdens arheoloģijas centra vadītājs Voldemārs Rains un viņa biedri, Latvijas Nirēju kluba pārstāvji, akvalangisti, piekrastes zvejnieki un vēstures pētnieki. Ekspozīcijā ietilps nirēju ekipējums un atribūtika, foto un video materiāli no jūras dzelmes, zemūdens atradumi. Skaņas un apgaismojums noārdīs tiltu starp vēsturi un mākslu. Izstādes telpā tiks radīta vide kā jūras dzelmē, ļaujot "ienirt" un ielūkoties "nogrimuša vraka" tilpnē.

Lai ieceri īstenotu, jāveic Jūrkalnes tautas nama otrā stāva pārbūve un teritorijas labiekārtošana, laukumā pie kultūras iestādes ieklājot betona bruģakmens segumu.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Novadnieks 08.01.2017, 14:11:56

    Bet cik smalki ir aprēķināts tas budžets,nu līdz pēdējai "kapeikai".Tikai viens jautājums.Vai tad tā sīknauda-94 centi izskatās ticamāk par ,piemēram -95 centiem?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: