Vakar norisinājās Popes pagasta iedzīvotāju un Ventspils novada vadības sapulce. Lai gan tā nebija plaši apmeklēta un neiztika arī bez asākas vārdu apmaiņas, diskusija kopumā izvērtās aktīva un gana konstruktīva. Iedzīvotāji jautājumus bija iesūtījuši jau iepriekš.

Sapulcē novada domi pārstāvēja tās priekšēdētājs Aivars Mucenieks, priekšsēdētāja vietnieks Māris Dadzis, kā arī Ventspils novada izpildirektora vietnieks Inārs Bērtulsons. Uz iedzīvotāju jautājumiem atbildēja arī Popes pagasta pārvaldes vadītājs Mārtiņš Libkovskis, taču šoreiz iedzīvotāji vairāk interesējās par Ventspils novada politiskās vadības atbildību un nākotnes iecerēm saistībā ar Popi, bet mazāk iegrima diskusijās par sadzīviski praktiskiem jautājumiem. Kārtējo reizi neiztika vien bez asākas vārdu apmaiņas par Popes kultūras pasākumu organizēšanu un kultūras nama vadību. Tāpat iedzivotāji interesējās, kā un vai tiek organizēta pašvaldības ceļu sakārtošana pēc tam, kad tie izbojāti, izvedot mežus vai derīgos izrakteņus. Aizvien aktuāls iedzīvotājiem ir Popes muižas ēku ansambļa sakārtošanas jautājums.

 

Savukārt novada domes priekšsēdētājam Aivaram Muceneiks, atbildot uz iesūtītajiem jautājumiem, nācās sniegt atskaiti par investīciju sadalījumu pa pagastiem laikā no 2010. - 2015.gadam. Atklājās, ka Popē Eiropas struktūrfondu un līdz ar to pašvaldības līdzfinansētas investīcijas bijušas vismazākās starp visiem novada pagastiem “Popē šī investīciju summa ir vismazākā un nav iepriecinoša,” atklāj Mucenieks. Vismazākais ir arī ES fondu investīciju apjoms uz vienu iedzīvotāju – 423,40 eiro.

 

Novada domes priekšsēdētājs norāda arī uz iedzīvotāju pasivitāti un to, ka ne vien novada dome bijusu kūtra ar Eiropas fondu investīcijām Popē, bet arī sabiedrības iniciatīva bijusi nepietiekama – ne uzņēmēji, ne sabiedriskās organizācijas nav iesniegušas projektu pieteikumus. “Ne visu var apgūt pašvaldība, piemēram, tai pašā LEADER programmā tikai pašvaldība bija iensiegusi 4 projektus, ne uzņēmēji, ne biedrības neko nav iesniegušas," skaidro Mucenieks. Vienlaikus novada domes vadība izteica cerību, ka jaunajā Eiropas fondu plānošanas periodā investīciju sadalījums jau izskatīsies Popei labvēlīgāks. Tāpat novada vadītāji solīja līdzfinansēt Popes sabiedrisko organizāciju pieteiktos projektus, piebilstot vien, ka šajā plānošanas periodā dome skurpulozāk izvērtēs līdzfinansējuma pieprasījumus, samērojot tos ar novada teritorijas un attīstības stratēģijas prioritātēm.

 

Arī pašvaldības budžetā nākamie divi gadi tiek plānoti labāki nekā salīdiznoši pieticīgais 2015. gads, kad bija pieejamas tikai dažas Eiropas fondu programmas un arī pašvaldības maciņš bija plānāks. Jaunais pašvaldību finanšu izlīdzinšānas modelis, kas daļēji sāks darboties jau nākamajā gadā, bet pilnībā 2017. gadā, Ventspils novada kasē iepludinās vairāk naudas nekā līdz šim. Turpmak, sadalot finansējumu pašvaldībām, valsts ņems vērā arī apsaimniekojamās teirotrijas platību, kā arī darbaspējas vecuma un ekonomiski aktīvo iedzīvotāju īpatsvaru. Līdz ar to novada vadība sola apsvērt iespēju turpākajos gados izveidot apgaismojumu vairākos Popes ciema ielu un ceļu posmos, kas šobrīd grimst tumsā. Līdz šim tas izdarīts daudzos citos novada pagastos, bet ne Popē. Kā skaidro novada vadība, Pope šajos apgaismes projektos līdz šim nav bijusi iekļauta, jo 2013.gadā tos plānojot, nav saņemts attiecīgs ierosinājums no pagasta pārvaldes puses.

 

2016. gadā pašvaldība iecerējusi infrastruktūras sakārtošanā investēt 2 miljonus, daļu no naudas aizņemtoties Valsts Kasē, jo kredītprocenti pašvaldībām šobrīd ir ļoti pievilcīgi un novada dome nolēmusi to izmantot.

 

Mucenieks skaidro, ka prioritāte būs investīcijas izglītībā. Plānā ir turpināt investīcijas Ugāles pagastā, kur pēdējā gada laikā jau realizēti vairāki vērienīgi investīciju projekti, tai skaitā katlu mājas renovācija. Plānota Ugāles sporta manēžas renovācija. Tāpat pašvaldība turpināšot sakārtot ēdināšanas blokus pašvaldības izglītības iestādēs. Sīkāk par 2016.gada investīciju projektiem Mucenieks šobrīd nav gatavs runāt, skaidrojot, ka nākamā gada budžets vēl ir sagatvošanas procesā un tiks pieņemts 2016.gada janvāra nogalē. Arī Popes iedzīvotāji tiek aicināti iesniegt savus ierosinājumus un projekta idejas, ja tādas ir, lai pašvaldība varētu izskatīt to realizācijas iespējas.

 

Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Māris Dadzis vien atklāja, ka pašvaldība grasās iesniegt projekta pieteikumu, lai pretendētu uz Eiropas fondu finansējuma piesaisti vairāku novada ceļu sakārtošanā, tai skaitā Popes pagastā. Taču konkurence projekta konkursā visticamāk būšot liela, jo viens no vērtēšanas kritērijiem ir vietējās uzņēmējdarbības aktivitāte un uzņēmēju investīcijas, kur Ventspils novadam būšot grūti konkurēt ar Pierīgas reģiona pašvaldībām, kur ir daudz augstāka ekonomiskā aktivitāte.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: