6. un 7. jūnijā Zlēku evaņģēliski luteriskajā baznīcā svinēs 370 gadus, kopš likts dievnama pamatakmens.

Tas notika 1645. gadā, bet baznīca tika iesvētīta jau 1648. gadā. 6. jūnijā plkst. 16 paredzēta Latvijas Zinātņu akadēmijas Dr. hab. art. Ojāra Spārīša ceļveža par Zlēku baznīcu atvēršana, plkst. 17 – koncerts, kurā piedalīsies Lelde Krastiņa (ērģeles), Elita Ezermale (flauta) un Ērika Jonīte (soprāns). Savukārt 7. jūnijā plkst. 14 sāksies svētku dievkalpojumus, kuru vadīs Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Zlēkās kopš 1989. gada kalpo Jānis Kalniņš: "Es Zlēku draudzē vispirms ienācu kā teoloģijas students. Tajā laikā kalpoja mācītājs Jānis Dorbe, kuru vienā teikumā varu raksturot kā ļoti ticīgu un pašaizliedzīgu kalpotāju, kurš patiesi mīlēja šo draudzi. Draudze bija neliela, bet apņēmības pilna nosargāt un uzturēt savu baznīcu. Baznīcēni patiešām bija ļoti lepni par savu dievnamu, kuram līdzīgu Latvijā būs grūti atrast."

Mācītājs Jānis Kalniņš sāka Zlēku draudzē organizēt svētdienas skolas nodarbības un meklēja kontaktus ar cilvēkiem arī ārpus draudzes, lai tā nebūtu nošķirta no pārējās sabiedrības, vēloties parādīt, ka baznīca ir atvērta visiem. Draudzei ir ļoti laba sadarbība ar Zlēku pagasta pārvaldi, novada domi, kultūras namu, bibliotēku, Zlēku attīstības fondu. Jānis Kalniņš saka: "Neatceros gadījumu, kad kāds būtu atteicis lūgto palīdzību vai atbalstu. Nu jau arī vērojams dievkalpojumu apmeklētāju pieplūdums. Zlēku dievnams laikam ir kāda ļoti īpaša vieta – cilvēki brauc uz dievkalpojumiem, koncertiem arī no Kuldīgas, Ventspils un tālākām vietām. Nāk arī jaunieši uz iesvētes mācībām un dievkalpojumiem. Draudze ir maziņa, bet dzīvotspējīga. Daudz tās labā ir darījusi atslēgu glabātāja Elga Dūdiņa, tuvojoties jubilejai, draudzes dzīvei aktīvi pieslēdzās Laimdota Trautmane – bez viņas enerģijas un zināšanām būtu ļoti grūti tikt pie jaunā jumta, kas tagad droši sargā baznīcas dārgumus. Par jaukajiem koncertiem baznīcā lielā mērā jāpateicas Ģirtam un Zintai Štekerhofiem, kas kļuvuši par mūsu draudzes mecenātiem."

Mācītājs Jānis Kalniņš aicina visus 6. un 7. jūnijā apmeklēt Zlēku baznīcas pamatakmens likšanas svētkus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: