Ieguldot 640 000 eiro, Ventspils novadā uzņēmums SIA "Ugāle Agro" izbūvējis jauna tipa govju kūti jeb tā saukto "zaļo kūti". No kopējā ieguldījuma 640 000 eiro apmērā 60% ir Eiropas Savienības atbalsts jeb Lauku atbalsta dienesta līdzfinansējums.

Erlings Vangs Matiasens uz Latviju atbrauca 2000. gadā, vispirms apskatīt zemi. Tas notika pēc tam, kad uz viņa īpašuma Dānijā, kur atradās arī saimniecība, tika ierīkota autostrāde, tāpēc Matiasens nolēma paskatīties, kādas ir saimniekošanas iespējas Igaunijā, Polijā un Latvijā. Izvēle krita par labu vietai Latvijā - Ugālei. "Toreiz savu tehniku un 60 govis uz Latviju transportēju ar prāmi uz Liepāju, un iekārtoju kūti padomju tipa fermā," stāsta saimnieks.

"Esam attīstījušies soli pa solītim, iekopjot laukus, kas bija aizlaisti, paplašinot ganību platības līdz 500 hektāriem, no kuriem aptuveni 100 hektāri ir pašu zeme un pārējo nomājam."

Matiasens, kurš agronoma izglītību ieguvis Amerikā, pievērš uzmanību inovatīvai saimniekošanai. "Beidzot jaunajā kūtī varēsim realizēt nepiesietā tipa govju turēšanu, kas rada ekonomiju no saimniekošanas viedokļa, un tas ir interesanti, ka izslaukums ir atkarīgs no govs labsajūtas, līdz ar to, uzlabojot apstākļus, plānojam palielināt izslaukuma apjomus. Jaunajā kūtī būs naturālā ventilācija - jo svaigāks gaiss, jo vairāk piena, tas ir apstiprinājies fakts," komentē saimnieks.

Viņš atklāj, ka govīm ir īpaša ēdienkarte. Govīm speciāli tiek audzētas arī cukurbietes, kas ir svarīgas uzturā, lai gotiņām būtu enerģija un laba veselība. Jaunajā kūtī durvis būs atvērtas, un govis varēs pašas doties ganībās vai atgriezties kūtī.

Saimniecība nodrošina astoņas darbavietas. Galvenā pamatnozare ir piena ražošana. Papildus piena lopkopībai "Ugāle Agro" audzē labību, rapsi un cukurbietes. Pašlaik saimniecībā ir 120 govis, bet jaunajā kūtī plānots ganāmpulku palielināt līdz 160 govīm.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: