25. aprīlī Tārgales pamatskolā notiks Ziemeļkurzemes bērnu un jauniešu sarīkojums "Pulkā eimu, pulkā teku". Tiks svinēta arī Tārgales pagasta līvu folkloras kopas "Piški kāndla" desmit gadu jubileja.

Līvu folkloras kopa "Piški kāndla" ("Mazā kokle") savu darbību Ilgas Pornieces vadībā Tārgales pagastā uzsāka 2004. gadā, lai veicinātu Latvijas vērtības – Tārgales pagasta vietējās līvu kultūras un valodas pārmantošanu, pastāvot asimilācijas draudiem, un unikālu mazākumtautību (līvu gadījumā – arī pamattautības) saglabāšanu.

 

"Piški kāndlas" dalībnieki vienmēr aktīvi iesaistās pagastā rīkotajos gadskārtu ieražu svētkos, Lībiešu kultūras dienās Ventspilī, piedalās Valsts bērnu un jaunatnes folkloras festivālos "Pulkā eimu, pulkā teku", starptautiskajos folkloras festivālos "Baltica" un Dziesmu svētkos. Folkloras kopas repertuārā – dziesmas līvu valodā no Oskara Loritsa 1936. gada izdotā izdevuma "Volklieder der Liven" un teicēju teiktajām dziesmām no Rīgas Skaņu ierakstu studijas 1998. gadā izdotā folkloras kompaktdiska "Līvu dziesmas. Staltu ģimene".

 

Šobrīd līvu folkloras kopas "Piški kāndla" dalībnieki ir deviņi 2.–6. klašu audzēkņi. Muzicējot viņi izmanto ne tikai skanīgās balsis, bet arī kokli, bundziņas un svilpavniekus, iet rotaļās un mācās stāstījuma folkloru.

 

Sarīkojums Tārgales pamatskolā sāksies plkst. 13, savukārt plkst. 15 pasākuma dalībnieki dosies uz zemnieku sētu "Demora", lai samīļotu zirgus un atcerētos, kāda ir to loma latviešu folklorā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: