Jūrkalnes Tautas namā 4. maijā plkst. 18.00 notiks dokumentālās filmas "Astoņi pilnmēneši" seanss, fotoizstādes "Atvadas no Afganistānas" atklāšana un tikšanās ar fotogrāfiju autoru Egilu Helmani.

Februārī apritēja vienpadsmit gadi, kopš Latvijas karavīri piedalās NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Afganistānā. Par to, kā norit Nacionālo bruņoto spēku Speciālo uzdevumu vienības un ASV karavīru kopējais darbs lielākajā starptautiskajā operācijā, kurā piedalās Latvija, stāsta dokumentāla filma "Astoņi pilnmēneši". Filmas pirmizrāde notika 2011. gadā, tā tika izrādīta kinoteātros visā Latvijā. Filmas autori – Ģirts Straustiņš, Zane Peneze un Sandijs Semjonovs – fiksējuši piecas nedēļas Latvijas un ASV karavīru darbu un cīņas uguns zonā. Filmā ir fiksēta tieša klātbūtne, sekojot līdzi karavīru gaitām ārpus posteņu aizsargvaļņiem. Karavīri filmā atklāj savas pārdomas un izjūtas pēc spēcīgām apšaudēm, savu kaujas biedru dzīvības glābšanas un bīstamām kaujas operācijām kalnos. Filmā "Astoņi pusmēneši" karavīrs atzīstas, ka vēlas atgriezties kara zonā, jo zina, ka tur iegūtie biedri un pieredze nepievils.

 

Pēc filmas seansa Jūrkalnes Tautas nama otrajā stāvā notiks fotoizstādes "Atvadas no Afganistānas" atklāšana un tikšanās ar fotogrāfiju autoru Egilu Helmani. Šī izstāde attēlo Afganistānā pieredzēto, izdzīvojot vietējo iedzīvotāju dzīvi. Fotogrāfijas tapušas Afganistānas apmeklējumos septiņu gadu laikā, attēlos redzams skarbās dzīves dokumentējums, satikto cilvēku emocijas, kā arī vides, dabas un sadzīves skati.

 

Pasākumu sadarbībā ar Jūrkalnes Tautas namu organizē biedrība "Vēju sēta", ko 2013. gada nogalē dibināja Igo, Gita Straustiņa un Uģis Dadzis ar mērķi attīstīt ilgtspējīgu Jūrkalnes kultūrtelpu. 4. maija pasākums Jūrkalnē iesāks piecu notikumu ciklu, ko turpinās Jūrkalnes tūrisma sezonas atklāšana un talka, Vasaras saulgriežu svinības, Jūrkalnes Starptautiskais mākslas plenērs un Ābolu balle.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: