Iespēja ieraudzīt ledus laikmeta liecinieku šobrīd būs tiem, kas izvēlēsies apmeklēt Amatu mājas izstāžu zāli, lai iepazītos ar 30000 gadus tālās pagātnes lieciniekiem.

Izstādē eksponēts bagātīgs informatīvais materiāls, - foto, video un, protams, pats galvenais: pilnībā restaurēts mamuta skelets (270cm augsts, 450cm garš), kā arī daudzi citi nenovērtējami eksponāti.

Izstādes pamatā ir Jakutijas un citu valstu zinātnieku daudzu gadu darba rezultāts, kam pateicoties, varam atgriezties desmitiem un simtiem tūkstošu gadu senā pagātnē, lai mūsdienās, savām acīm varētu aplūkot tālās pagātnes sauszemes karali – mamutu.

Arī Latvijas teritorijā dzīvojuši šie iespaidīgie kažokzvēri, kā 2007. gadā noskaidroja Latvijas Dabas muzejs ar Helsinku universitātes Radioaktīvā oglekļa datējumu laboratorijas un lielveikalu tīkla „Rimi” atbalstu, veicot kaulu datējumus trim Latvijā atrastiem mamuta kaulu fragmentiem, tostarp arī Latvijā lielākajam 2005. gadā Nīgrandes pusē atrastajam mamuta triecējzobam jeb ilknim.

Izstādi Amatu mājā sagatavojuši Sahas republikas (Jakutija) Zinātņu Akadēmijas paleontologi un restauratori. Izstāde būs skatāma no 13. marta līdz 8. aprīlim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: