12. februārī mūsu novadniekam, gleznotājam Jānim Straumem (1912 – 1994) apritētu 100 gadu, un šim nozīmīgajam notikumam par godu Ventspils muzejā, Livonijas ordeņa pilī, šodien plkst. 16.00 atklās viņa gleznu izstādi.

Ventspils mākslinieku G. Leskinoviča un J. Grīnberga skolnieks, vecmeistara Ģ. Eliasa audzēknis Mākslas akadēmijā, bet politisku iemeslu dēļ diplomdarbu neaizstāvējušais Jānis Straume visu mūžu bijis Ventspils apgleznotājs. Viņa klāstā ir aptuveni 500 darbu, no tiem 31 – gleznas un ogles zīmējumi – ir Ventspils muzeja krājumā, no tiem izstādē apskatāmi 8, turklāt 5 eksponēti pirmoreiz. Pārējās gleznas izstādei atvēlējuši mākslinieka mazmeita Ilze Dzalbe, vedekla Vēsma Straume un citi radinieki.

Izstādē dominē J. Straumes ainavas un ziedi, ir arī mākslinieka pašportrets un viņa dzīvesbiedres Emmas portrets. Izstādi papildina eksponāti no muzeja krājuma: mākslinieka personīgās lietas, dokumenti, fotogrāfijas, biogrāfiski materiāli, ko palīdzējusi apkopot māksliniece Laimdota Junkara.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: