Otrdien plkst. 12.30 Ventspils Galvenajā bibliotēkā un trešdien plkst. 10 Pārventas bibliotēkā, piedaloties autorei, notiks Laimdotas Sēles literāro pasaku krājuma „Ventspils rūķi un viņu draugi” atvēršanas svētki.

Grāmatā apkopoto divpadsmit pasaku varoņi- Kordēlijs Monetāriuss, saukts par Kriņģelīti, gudrā žurka Umbertīne, bibliotēkas grāmatu gariņš Ernestiņš, runcis Plukatiņš, Ogļu Sušķis, Miltu Rušķis un daudzi citi mīt gan Tirgus laukumā, gan zvaigžņu lūkotavā, gan Piejūras brīvdabas muzejā, gan citviet Ventspilī. Grāmata vienlaikus ir arī kā ceļvedis pa dažādām pilsētas vietām, kuras labāk iepazīt palīdz Ventspils rūķi un viņu draugi.

Pasakas rosina aizdomāties par labestību, mīļumu, draudzību- mūžīgām vērtībām, kuras nepieciešamas ikvienam. Viens no grāmatas varoņiem Kriņģelītis uzskata, ka draugi ir tie „ar kuriem kopā var priecāties un skumt, jokot un klusēt, kas gatavi allaž palīdzēt un kuriem palīgā dodas ar prieku.

Ikviens- rūķis vai žurka, runcis vai kovārnis, cilvēks vai spoks– kopā ar draugiem jūtas labāk nekā vienatnē, siltāk un drošāk. Lai kas arī notiktu, draugu vidū nav bail, un tā var paveikt to, kas vienam nav pa spēkam„. Savukārt Umbertīne domā, ka „…draugus var atrast visur. Viņi vienkārši uzrodas… parādās no kaut  kurienes…visu laiku nebija un pēkšņi ir…”.

Grāmata, neapšaubāmi, aizraus mazos ventspilniekus, liekot paskatīties uz tik zināmām, pierastām vietām  rūķu, spoku un citu varoņu acīm. Pasaku krājumu varētu tulkot arī lietuviešu, krievu un vācu valodās, lai mūsu pilsētas mazie viesi iepazītu Ventspili kopā ar lieliskajiem rūķiem un aizvestu sev līdz ne tikai jaukas atmiņas, bet arī grāmatu, kas atgādinātu par Ventspili.

„Ventspils rūķi un viņu draugi” ilustrāciju autors ir Ansis Sēlis- Sviriņš, grāmatu ar Ventspils domes finansiālu atbalstu izdevusi biedrība Goraļ.

Atvēršanas svētkos Galvenajā bibliotēkā būs iespējams iegādāties jauno grāmatu. Ieeja uz pasākumu bez maksas. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: