Piektdien, 16. decembrī, Rīgas Mākslas telpā atklāj vērienīgu izstādi ar nosaukumu „Viņš nemeklē patiesību, viņš grib iespaidot?", kurā piedalās arī Ventspils muzeja mākslas kolekcijas atsevišķi darbi (2010-2011), kas tapuši plenēros "Agrīnais reālisms"

„Izstāde ir pirmais mēģinājums Latvijā parādīt ne tikai mākslu un idejas, bet sociālās un ekonomiskās gultnes, kurās darbojas māksla,” atzīst izstādes kuratore Inga Šteimane. Saturiskā koncepcija balstās filosofa Karla Popera 1980.-jos gados izteiktajā paziņojumā „Esmu apņēmies atlikušo mūža daļu propagandēt intelektuālo pieticīgumu,” un šī paziņojuma apspriešanā. Modernisma un postmodernisma koncepcijas kā laikmetīgās mākslas vadošie iedvesmas avoti ir visai atbilstoši Popera tēzei par „nedzirdēto intelektuālo nepieticīgumu”.

Izstādes nosaukums „Viņš nemeklē patiesību, viņš grib iespaidot?" par svarīgāko izvirza nevis objekta patiesību, bet subjekta patiesumu.

Izstāde ir mēģinājums apkopot laikmetīgo mākslu, kas rodama privātkolekcijās, mākslas galerijās, kā arī atsevišķu mākslinieku darbnīcās, tostarp Ventspils muzeja mākslas kolekcija ir vienīgais muzeju pārstāvis šajā plašajā plejādē.

Izstādē piedalās daudzi izcili Latvijas mūsdienu mākslinieki, piemēram, Džemma Skulme, Aija Zariņa, Sandra Krastiņa, Ivars Heinrihsons, Māris Subačs, Gints Gabrāns, Kaspars Zariņš, Ilmārs Blumbergs, Kristaps Ģelzis un daudzi citi.

Izstādes kuratore Inga Šteimane no Ventspils muzeja pēdējo divu gadu vizuālās mākslas krājuma izvēlējās mākslinieku darbus, kas tapuši plenēros Agrīnais reālisms I un II. Muzeju pārstāv- Sarmīte Caune, Jānis Kupčs, "Talsu krūmu" mākslinieku grupas mākslinieki Gunta Kalsere un Andris Vītols (Talsi), kā arī Patrīcija Brekte (Rīga) ar saviem personīgajiem Ventspils agrīnā reālisma iespaidiem. Izstāde būs apskatāma līdz nākamā gada 29. janvārim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: