Ventspils muzejs aicina apmeklēt pasākumu Populārā vēsture otrdienās. Tēma - Brīvības cīņas Ventspilī 1918-1919, lektors - vēsturnieks Artūrs Tukišs.

Lekcija notiks 15.novembrī plkst.17:30.

Ventspils muzejs valsts svētkos piedāvā ieskatīties tajās vēstures lapaspusēs, kuras pieņemts uzskatīt par vispārzināmām, tomēr daudzviet (arī Ventspilī) tās slēpj maz zināmus faktus. Piemēram, strādājot pie sava zinātniskā darba, jaunais Ventspils muzeja vēsturnieks Artūrs Tukišs atklājis, ka , neskatoties uz to, ka Latvijas valsti nodibina 1918.gada 18.novembrī, tikai 8.decembrī Ventspilī ierodas pirmais Latvijas Pagaidu valdības priekšstāvis Ventspils apriņķa priekšnieks Konstantīns Veckalniņš, kas kopā ar savu palīgu uzsāk Ventspils un Ventspils apriņķa policijas veidošanu.

Gada nogalē sākas arī apsardzības rotas veidošana no „brīvprātīgiem un pilnīgi uzticamiem pilsoņiem”, kuru rīcībā tiek nodotas 30 šautenes un 1000 patronas, norādot, ka pēc papildus palīdzības jāgriežas pie pašvaldības iestādēm.

Lai arī Ventspilī Latvijas armijas darbība sākas tikai ar 1919.gada 25.jūliju, saistoši uzzināt, ka novembrī aktivizējoties bermontiešu operācijām Kurzemē, uz Ventspili no Liepājas spēku pastiprināšanai, tiek izsūtīts angļu mīnu kreiseris ar Grobiņas bataljona rotu 130 vīru sastāvā un munīciju. 11.novembrī ienaidnieka plānotais uzbrukums Ventspilij nenotiek un bermontieši atstāj Dundagu, Pilteni un Zūras, caur Ugāli atkāpjoties Talsu virzienā.

Livonijas ordeņa pils valsts svētkos gaida ventspilniekus un pilsētas viesus, - muzejs atvērts 17., 18.novembrī no plkst.10-17, bet 19., 20.novembrī no 10-18. Pilī šobrīd apskatāmas vairākas izstādes: glezniecības izstāde Ziedēja rozes... no Nacionālā mākslas muzeja un Ventspils muzeja mākslas krātuvēm, Ventspils Sv. Nikolaja pareizticīgo baznīcas vēsturei veltīta izstāde, ar interaktīvu sadaļu par Irbenes radioastronomijas centru bagātināta Dizaina dienu izstāde Mākslas +komunikācijas, kā arī iepazīšanās izstāde par pirmajām cilvēku liecībām Kurzemē- palelolīta darbarīka atradums.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: