Novembra otrajā pusē teātra namā Jūras vārti ar izrādiMirušās dvēseles viesosies Nacionālais teātris, bet Liepājas teātris atrādīs Ugunī.

Nacionālā teātra izrāde Mirušās dvēseles

22.11. plkst. 19

Izrādes režisors Kirils Serebreņņikovs (Maskava).

Spilgtais, satīriskais N. Gogoļa romāns par Čičikova braucienu pēc mirušām dvēselēm, savā ceļojumā iepazīstoties ar visneticamākajiem krievu muižnieku tipāžiem, ir darbs, kura skatuvisko versiju Serebreņņikovs veidojis kā nepārtrauktu stāstu ar caurviju darbību ārpus laika un nacionālās piederības, tēlos spilgti iezīmējot tipāžus un raksturus.

Kā spilgts akcents izrādē skan komponista Aleksandra Monockova (Sanktpēterburga) komponētie brehtiskie songiaktieru dzīvajā izpildījumā pianista pavadībā. Iestudējumā piedalās desmit spilgti Nacionālā teātra aktieri – K. Zvīgulis, A .Kaimiņš, J. Lisners, I. Puga, G. Grasbergs, N. Laizāns, M. Brūveris, A. Krūzkops, J. Vimba un Ģ. Luizniks. Izrāde ir aicinājums paskatīties uz notiekošo un sevi ar labsirdīgu ironiju.

Mirušās dvēseles ne tikai guvušas izcilas skatītāju atsauksmes, bet arī novērtētas 2009./2010. gada teātra skatē Spēlmaņu nakts nominācijās Gada labākā dramatiskā izrāde un Gada labākais kostīmu mākslinieks apbalvotasMirušās dvēseles.

Liepājas teātra izrāde Ugunī

29.11, plkst. 19

Rūdolfa Blaumaņa drāma Ugunī ir īpaša Liepājas teātra izrāde – ar to tika atklāta teātra iepriekšējā sezona, un šis ir pirmais iestudējums, kur līdzās pieredzējušajiem aktieriem uz skatuves kāpa arī jaunie aktieri. Pagājušajā sezonā darbu teātrī uzsāka 16 jauni aktieri, no kuriem 11 redzēsim arī Ugunī.

Edgars un Kristīne. Šis ir viens no skaistākajiem, lai arī sarežģītākajiem mīlestības stāstiem latviešu literatūrā. Režisors R. Augustins (Atkočūns) to nodēvējis par latviešu Romeo un Džuljetas stāstu, kurš ir kā atgādinājums par nevainības brīnišķīgo laiku, uzsverot, ka «šodien, kad esam aizgājuši tik tālu – un visbiežāk – ne uz to pusi, ir svarīgi atgriezties pie saknēm».

Kristīne jau no bērnības mīl staļļu puisi Edgaru, arī Edgars mīl Kristīni, bet viņai nav pieņemams Edgara trakulīgais dzīvesveids. Mātes mudināta, Kristīne nolemj saistīt savu dzīvi ar turīgo un inteliģento Akmentiņu, taču jūtām pret Edgaru nav iespējams pretoties...

Kristīnes un Edgara lomās iejutīsies Agnese Jēkabsone un Māriņš Kalita. Kaspars Kārkliņš par Aldera lomu nominēts 2010./2011. gada Spēlmaņu nakts balvai Gada jaunais skatuves mākslinieks. Izrādē redzēsim arī aktierus Inesi Kušinsku, Edgaru Pujātu, Egonu Dombrovski, Kasparu Godu, Andu Albuži u.c.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: