Nākamnedēļ Pārventas bibliotēkā un Ventspils koncertzālē Latvija norisināsies XX starptautiskais bardu saiets Tatjanas diena. Jubilejas reizē festivāls pulcēs autordziesmu izpildītājus no deviņām valstīm.

20. janvārī plkst. 19 Pārventas bibliotēkā notiks festivāla ieskaņas koncerts Draugi satiekas atkal!. Kā stāsta viens no pasākuma rīkotājiem Aleksandrs Mirvis, ieskaņas koncertā dalībnieku priekšnesumus caurvij kāda kopīga tēma – šoreiz tā būs draudzība, sasaucoties ar festivāla devīzi Draugi satiekas atkal!. «Festivālā dziesminieki izpilda pašu rakstītās dziesmas, bet ieskaņas koncertā, ja pašiem nav dziesmu par koncerta tēmu, uzstājas arī kā citu autoru dziesmu izpildītāji,» stāsta Mirvis. Ieskaņas koncerts Pārventas bibliotēkā ir bezmaksas.

21. janvārī plkst. 16 koncertzālē Latvija norisināsies galvenais bardu saieta notikums – gala koncerts. Tajā uzaicināti gan festivāla publikai jau labi zināmi dziesminieki, gan autori izpildītāji, kuri Ventspilī uzstāsies pirmo reizi. «Cenšamies, lai vismaz puse dalībnieku būtu jauni, mūsu festivālā iepriekš nedzirdēti izpildītāji,» piebilst Mirvis. Festivāla programmas pamatā ir krievu valodā izpildītas dziesmas, taču skanēs arī dziesmas citās valodās. Katru gadu festivālā uzstājas kāds latviešu dziesminieks, un šoreiz savas dziesmas izpildīs Maija Kalniņa no Daugavpils (organizatori aicina nejaukt ar dziesminieci Maiju Kalniņu no Liepājas, kura arī savulaik ir uzstājusies festivālā Tatjanas diena).

Dziesmas poļu valodā izpildīs Lukašs Majevskis no Gdaņskas. Ukrainas pilsētu Ļvivu pārstāvēs Aleksandra Skoruka, kura līdzīgi kā daudzi Ukrainas iedzīvotāji devusies bēgļu gaitās un pašlaik dzīvo Polijā, taču radusi iespēju piedalīties festivālā. Tallinu pārstāvēs duets – Irina Kritt un Sergejs Nemo. Pirmo reizi Ventspilī uzstāsies Oļegs Bulgaks no Kišiņevas, Borisa Seregina un Tatjanas Siņicinas duets no Diseldorfas un Vupertāles Vācijā, Vitālina Dvorcova un Sergejs Ledencovs no Prāgas, bet tālākā viešņa būs Emīlija Rozenšteine no Izraēlas pilsētas Maale-Adumim.

Skatītājus gaida tikšanās ar jau iemīļotiem festivāla dalībniekiem, kas Ventspilī viesojušies iepriekš, – Aleksandru Beknazarovu un Sergeju Budanovu no Rīgas, kuri pēc pārtraukuma atkal apvienojušies duetā, Sergeju Baju no Pērnavas, Aļonu Pisarenko no Diseldorfas, kā arī Jeļenu Maslovsku no Minskas. No Baltkrievijas galvaspilsētas ir arī vijolniece Tatjana Solovjova un ģitārists Oļegs Jackēvičs, kuri jau daudzu gadu garumā Ventspils bardu saietā palīdz ar pavadījumu festivāla dalībnieku priekšnesumiem. Protams, festivālā klausītājus ar priekšnesumiem priecēs arī ventspilnieki – Aleksandrs Sivackis un bardu grupa Tatjanas diena, kurā muzicē Aleksandrs Mirvis, Jekaterina Mirvis-Varkalova, Tatjana Saksaganska un Jurijs Saksaganskis.

Biļetes uz gala koncertu var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē. Biļetes cena – 8 eiro, pensionāriem, skolēniem un studentiem – 5 eiro.

Ierasts, ka atsevišķi saieta dalībnieki, braucot uz Ventspili caur Rīgu, izmanto iespēju uzstāties arī galvaspilsētas publikai. Šoreiz tas būs trīs duetu un trīs solistu koncerts 19. janvārī plkst. 19 Rīgas Ebreju kopienas namā. «Un tomēr – lai pilnībā izbaudītu uz starptautisko bardu saietu uzaicināto autoru izpildītāju daiļradi, ir jāatbrauc uz Ventspili!» pauž organizatori, kuri ir pārliecināti, ka, tāpat kā iepriekšējos gados, festivāla koncerti piesaistīs ne tikai vietējo publiku, bet arī autordziesmu cienītājus no citām Latvijas pilsētām, kā arī no Lietuvas.

Kad 2003. gada janvārī Ventspilī sapulcējās bardi no Rīgas, Tallinas, Pleskavas un Pērnavas, lai sveiktu savus kolēģus – Ventspils bardu grupu – piecu gadu jubilejā, neviens nespēja iedomāties, ka festivāls kļūs par ikgadēju pasākumu, atzīst organizatori. Šo gadu laikā festivāls sniedzis Latvijas publikai iespēju iepazīt desmitiem talantīgu autoru izpildītāju no Latvijas, Igaunijas, Krievijas, Lietuvas, Baltkrievijas, Vācijas, Ukrainas, Kazahstānas, Armēnijas, Čehijas, Polijas un Izraēlas. Visā Baltijas reģionā festivāls ir nostiprinājis savu reputāciju, kļūstot par vienu no spilgtākajiem pasākumiem autordziesmu žanrā. Festivālu nācies atcelt tikai vienu reizi – 2021. gadā, uzliesmojot pandēmijai. Kopš 2013. gada festivāls Tatjanas diena norisinās divas dienas un tiek atklāts ar tematisku ieskaņas koncertu Pārventas bibliotēkas amfiteātrī. Gala koncerti, sākot ar 2020. gadu, tiek rīkoti koncertzālē Latvija.

Festivāls notiek, pateicoties Ventspils Nacionālo kultūru biedrību asociācijai un Ventspils pašvaldības finansiālajam atbalstam, kā arī sponsoriem un atbalstītājiem – SIA Bucher Municipal, SIA Ultraplast EU, AS Ventspils Grain Terminal, pašvaldības SIA Ventspils reiss, AS Diāna, viesu namam Martas nams, Ventspils Tūrisma informācijas centram, laikrakstam un portālam Ventas Balss, televīzijas kanālam Re:TV un SIA Kurzemes televīzija.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Heinrich 16.01.2023, 16:57:29

    Brangs pasākums ar dažu labu krievžīdu piedalīšanos?

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 17.01.2023, 18:36:17

    Aber kō ar tō Juden problēm būs darit?
    Neir vairs ne 1941.,ne 1942.gad,le zinat.Citt laik,citt tikum.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: