Tradicionālā vēstures otrdiena 27. martā pārcelsies uz Piejūras brīvdabas muzeju, kur par laivu restaurāciju un koka laivām stāsta meistars Aigars Baiks, turklāt apmeklēt šo pasākumu būs iespējams bez maksas.

«Šis stāsts būs par koka laivām un amatniekiem, kas mācēja tās uzbūvēt. Amata nozīmīgumu apliecina gadiem glabātās, krātās laivas un zvejas kuģi Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā. Katra laiva glabā savdabīgu vēsturi,» stāsta Aigars Baiks, kopuzņēmuma OM Design un Yachtland līdzīpašnieks un meistars.

Patlaban Piejūras brīvdabas muzeja tik bagātīgā laivu un kuģīšu eksponātu kolekcija tiek atjaunota un restaurēta. Meistari strādā pie deviņiem muzeja eksponātiem. Pēc darbu pabeigšanas kuģīši no jauna atgūs savu svaigumu un šarmu. Bojātās koka daļas tiks nomainītas pret jaunām, metāla daļas atjaunotas un eļļas krāsu mirdzums spēs no jauna iemirdzēties saules staros.

«Seno koka kuģu un laivu būves tehnoloģiju izpētē 2012. gadā man bijis tas gods izstudēt vēsturnieka un inženiera A. E. Zalstera zinātniskos darbus par koka laivu būvniecības principiem un paņēmieniem. Zinātnieks tos ir veltījis 12.gs. būvētajam Rīgas kuģi, cerībā kādreiz radīt šī kuģa rekonstrukciju. Līdzīgi gūta pieredze no vecmeistara J.Zīles, kurš uzbūvēja vikingu kuģi Indriķis», Baiks dalās pieredzē.

Laivu restaurācija Piejūras brīvdabas muzejā notiek projektā Vēsturisko zvejas laivu, kutera un seno burinieku priekšmetu atjaunošana un ekspozīcijas izveide ietvaros, kuru paredzēts noslēgt šī gada vasaras beigās.

Vēstures otrdiena Brīvdabas muzejā sāksies plkst.17.30.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: