Baltkrievu dziesmu ansamblis Žuravinka svinēja 15 gadu jubileju un laida klajā pēc skaita jau ceturto albumu. Kultūras centrā notika Žuravinkas jubilejas koncerts.

Pagājušā gada beigas un šī gada sākums baltkrievu dziesmu ansamblim Žuravinka, kuru jau daudzus gadus vada Ventspils 3. vidusskolas mūzikas skolotāja Anželika Zraičenko, bija gana darbīgs un saspringts. Pagājušā gada rudenī apritēja 15 gadi kopš tās dienas, kad pirmās četras Žuravinka dalībnieces ieradās uz savu pirmo mēģinājumu. Pirmo reizi ansamblis uzstājās Vecgada vakarā mazākumtautību pasākumā, sagaidot 2003. gadu, ko organizēja Ventspils Nacionālo kultūras biedrību asociācija. Tomēr nopietnāka Žurivinkas debija notika vēlāk – 2003. gada rudenī Otrajā starptautiskajā nacionālo kultūru festivālā Ventspils vainags. Jau savas karjeras sākumā Žuravinka pieteica sevi, sniedzot profesionālā līmeņa aranžējumu un labu vokālo skanējumu.

Pagājušā gada beigās baltkrievu dziesmu ansambļa dzīvē notika vēl viens svarīgs notikums, kas tāpat saistīts ar darbības jubileju – izdots albums Да роднай краины. Tas pēc skaita jau ir ceturtais Žuravinkas albums. Trīs iepriekšējie tika ierakstīti 2006., 2008. un 2012. gadā. Pārventas bibliotēkā notika albuma prezentācija, sapulcējot vairāk nekā simts skatītāju.

Patlaban ansamblī Žuravinka ir 15 dalībnieku, koncertmeistari Nataļju Matjušenko un vienīgo vīriešu dzimuma pārstāvi Igoru Djakovu ieskaitot. Zīmīgi, ka etniskie baltkrievi ir ne vairāk kā trešdaļa no visiem ansambļa dalībniekiem. Mīlestība uz baltkrievu dziesmām apvieno ne tikai baltkrievus, bet arī krievus, ukraiņus, tatārus un latviešus. Žuravinkas radošajā krātuvītē – dalība starptautiskos festivālos Baltkrievijā, Latvijas dziesmu un deju svētkos, uzstāšanās dažādās Latvijas pilsētās. Taču visvairāk Žuravinku mīl savā pilsētā, Ventspilī, kur pirms 15 gadiem dzima ansamblis ar skanīgu nosaukumu Žuravinka. Ansamblis saņēmis neskaitāmus Baltkrievijas Republikas Kultūras ministrijas apbalvojumus un pateicības par baltkrievu dziesmu popularizēšanu ārzemēs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: