Galvenjā bibliotēkā, pieminot gleznotāja Jāņa Tīdemaņa 120. dzimšanas dienu, visiem interesentiem bija iespēja noskatīties Pētera Krilova filmu “Leģenda par Jāni Tīdemani”, kā arī satikties ar režisoru.

Gleznotājs dzimis 1897. gada 1. oktobrī Ventspilī. Ventspils ostā starp kuģiem un jūrniekiem pavadīto bērnību iespaidojuši daudzie ostu skati ar milzīgajiem kuģiem, kuru korpusi sniedzas debesīs.

Tīdemanis gleznojis lielpilsētas – Rīgu, Amsterdamu, Briseli, ostu skatus, karnevālu, tirgus, krogu ainas, portretus, aktus, klusās dabas (visbiežāk ziedus). Viņa glezniecībai raksturīgs plašs, temperamentīgs otas triepiens, tieksme uz formu deformāciju, tēlu grotesku atveidojumu, spilgtu krāsu kontrastu lietojumu. Pēc paša teiktā, savā mūžā viņš uzgleznojis divus līdz trīs tūkstošus gleznu.

Režisora Pētera Krilova 1998. gadā uzņemtā filma “Leģenda par Jāni Tīdemani” ir mēģinājums uzburt leģendu par Latvijas 30-to gadu mākslinieciskās bohēmas spožo zvaigzni – gleznotāju Jāni Tīdemani un viņa sarežģīto dzīvi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: