2017. gadā 21. un 22. jūlijā trešo reizi Ventspils pludmalē pie Dienvidu mola norisināsies smilšu skulptoru simpozijs „Zelta smilšu grauds”.

Ventspilī sabrauks mākslinieki, lai priecētu pilsētniekus un pilsētas viesus ar vienreizējiem mākslas darbiem, kas veidoti no smiltīm un ūdens. Šogad festivāla konkursa tēma – “Jūras tālas, jūras tuvas”.

Konkursā piedalīsies Latvijas mākslas skolu komandas, individuālie dalībnieki, ģimeņu grupas, kas pludmalē veidos mākslas darbus no smiltīm. Piedalīties konkursā ir atsaukušās mākslas skolas no Ventspils, Aizputes, Ķekavas, Garkalnes un Lietuvas.

Šogad, tāpat kā iepriekšējā gadā, piecas atsevišķas smilšu skulptūras veidos profesionāli mākslinieki - pedagogi no Latvijas. Simpozijs savu kulmināciju sasniegs sestdienas, 22.jūlija vakarā, kad līdz ar tumsas iestāšanos uz izveidotajām smilšu skulptūrām būs vērojamas krāsu un gaismu spēles. Rosība Ventspils pludmalē pie Dienvidu mola norisināsies jau no trešdienas - 19. jūlija, kad tēlnieks no Holandes sāks veidot Demo skulptūru.

Demo skulptūru veidos tēlnieks Sikke-Barts Frīlings no Holandes sadarbībā ar Latvijas smilšu skulptoru. Sikke-Barts Frīlings dzimis 1966. gadā, smilšu skulptūras veido jau no 10 gadu vecuma, savu pirmo lielo demo smilšu skuptūru veidojis 1978.gadā. Studējis arhitektūru un vēsturi Groningenē un Utrehtā. No 1991. gada Delftes Universitātē pasniedz smilšu meistardarbnīcas studentiem, tad arī radās doma par smilšu festivāla organizēšanu un tapa pirmais lielākais smilšu festivāls Holandē un Eiropā. 2000.gadā viņš sāka veidot akmens skulptūras, kā arī skulptūras no māla, vaska, sniega un ledus. Piedalījies čempionātā Kanādā, dažādos festivālos Holandē, Somijā, Krievijā, Vācijā, Itālijā, Beļģijā un Zviedrijā (veidotās skulptūras skat.pielikumā).

Kā top mākslinieku un konkursantu darbi, ikviens varēs vērot jau no piektdienas, 21.jūlija pēcpusdienas. Kopumā šogad būs vērojamas 18 skulptūras, bez tām papildus sestdien, 22. jūlijā taps „Hobby” un “Ģimeņu” grupu veidotās skulptūras, kur pieteikšanās dalībai notiks pasākuma ietvaros - 22. jūlijā. Salīdzinājumam - 2015. gadā tika izveidotas 8 skulptūras, bet 2016.gadā – 13 smilšu skulptūras.

Visas nedēļas garumā tiks veikti priekšdarbi un speciālās formās tiks sablietētas smiltis, lai tēlnieki varētu veidot savus konkursa darbus. Tradicionāli „Zelta smilšu grauds” noslēgsies ar Latvijas autoru veidotu ugunsskulptūru saulrietā 22.jūlija vakarā (ap plkst.22.00).

Ventspils smilšu skulptoru simpozija „Zelta smilšu grauds” noslēgums tiks papildināts ar muzikālu programmu, kurā uzstāsies Ventspils mūziķi – Edvards Grieze ar pavadošo grupu (vokāls, basģitāra, bungas, sintezators). 

23.jūlijā visas dienas garumā Ventspils pludmalē būs skatāmas skulptoru veidotās smilšu skulptūras.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: