Šodien plkst. 16.00 Kultūras centrā notiks viens no festivāla „Eiropas Ziemassvētki” koncertiem „Ziemas šūpulī”.

Svētku noskaņā muzicēs Ieva Parša (mecosoprāns), Rīgas saksofonu kvartets: Oskars Petrauskis (soprāna saksofons), Artis Sīmanis (alta saksofons), Ainars Šablovskis (tenora saksofons), Arvīds Kazlausks (baritona saksofons) un Jānis Maļeckis (klavieres).

Šī koncertprogramma speciāli veidota ziemas koncertsezonai un zināmā mērā mūzika saistīta ar ziemu, Ziemassvētku gaidīšanu, pašiem svētkiem un laiku pēc tā.

Deivids Lībmans muzikālos impulsus sava skaņdarba  „In Bach’ Studio” sacerēšanai guvis Baha mūzikā un Leipcigas Tomasa baznīcā, kur daudzus savas dzīves gadus pavadījis J.S. Bahs. Šis skaņdarbs ir muzikāls veltījums dižajam komponistam, kaut gan muzikālās izteiksmes līdzekļos ļoti atšķirīgs no Baha mūzikas.

Japāņu komponists Jun Nagao savā skaņdarbā „Le Quattro Stagioni”:  „L’Inverno” saksofonu kvartetam un klavierēm izmantojis A. Vivaldi Gadalaiku IV daļas – Ziema – muzikālo materiālu. Šis nav Vivaldi skaņdarba pārlikums saksofonu kvartetam, bet gan orģinālkompozīcija, kurā parādās arī Ziemassvētku melodiju intonācijas.

Programmas centrālie skaņdarbi būs pirmatskaņojumi – Georga Pelēča Kantāte „Ziemas  šūpulī” mecosoprānam un saksofonu kvartetam un Riharda Dubras orģinālkompozīcija mecosoprānam un saksofonu kvartetam. Šie būs pirmie orģinālskaņdarbi latviešu mūzikā šādam dalībnieku sastāvam – mecosoprānam un saksofonu kvartetam.

2010. gada decembrī - festivāls „Eiropas Ziemassvētki”. Adventa, Ziemassvētku un Jaungada skaistajā laikā klausītājiem ik gadu tiek piedāvāta iespēja šo svētku noskaņu izbaudīt gan Baha, Haidna, Mocarta, Vivaldi un citu klasiķu dzīvespriecīgajā mūzikā, gan arī mūsdienu komponistu skaņdarbos un dzīvīgajos džeza ritmos.

Visu decembri “Eiropas Ziemassvētki” priecē klausītājus ar krāšņiem koncertiem Rīgas un Latvijas koncertzālēs un dievnamos. Ieeja uz koncertu bez maksas.

Koncertu dāvina Ventspils pilsētas dome. Organizē VSIS „Latvijas Koncerti” un Ventspils pilsētas domes Kultūras centrs. Sīkāka informācija: www.latvijaskoncerti.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: