Maija sākumā Teātra namā ''Jūras vārti'' notiks Latvijas Kinematogrāfistu savienības filmu seansi, kuros sev mīļas filmas varēs skatīties gan lieli, gan mazi kinomīļi.

Ieva Pitruka, projekta Kino visiem un visur Latvijā vadītāja: vienmēr ļoti priecājamies Ventspilī rādīt filmas

Kā noprotams, maijā teātra namā Jūras vārti būs kino visiem – bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem. Pastāstiet vairāk!

– Esam Latvijas Kinematogrāfistu savienība, un mums ir projekts Kino visiem un visur Latvijā. Īpaši mūs interesē jaunā paaudze, jo nav jau noslēpums, ka viņu interese pašlaik ir mazliet cita un viņi diezgan maz ir redzējuši latviešu filmas un diezgan maz par to zina. Cenšamies viņus radināt pie mūsu kultūras mantojuma un jaunajām filmām.

Ko tieši Ventspilī redzēsim?

– Kino nozare maijā svin kinorežisora Rolanda Kalniņa 95 gadu jubileju. Paldies Dievam, režisoram joprojām ir laba veselība, viņš seko līdzi visam jaunajam, kas notiek kinoteātros un teātros. Kalniņš mums ir īpašs režisors. Ja atminamies padomju laikus, tad viņš ir vienīgais mūsu režisors, kura likteni ir ļoti ietekmējusi sistēma. Viņa filmas tika aizliegtas, šajā ziņā viņš ir rekordists. Ventspilī varēs redzēt filmu Ceplis, kas iekļauta mūsu kultūras kanonā. Filma, ko tradicionāli visbiežāk skatāmies pirms vēlēšanām. Tā ir filma, kas nenoveco savā augstajā mākslinieciskajā kvalitātē un estētikā. Ir pat bijuši kuriozi gadījumi, kad dabā pārkrāsota zāle, lai iegūtu toni, kas nepieciešams uz ekrāna. (Smejas.). Par godu režisora jubilejai filma nupat ir restaurēta. Ceplis būs atguvis savas skaistās, spožās krāsas. Un Cepļa saturs ir mūžīgs. Tas ir viens no mūsu kino nozares klasikas pamatakmeņiem.

Un bērniem un jauniešiem?

– Jauniešiem būs pagājušā gada labākā filma, nacionālā kinofestivāla Lielais Kristaps vairāku balvu ieguvēja, režisora Renāra Vimbas debija spēlfilmā Es esmu šeit. Filmai ir arī lieli starptautiski panākumi, tostarp tā ieguvusi galveno balvu Berlīnes kinofestivālā. Kino nozarē tas ir līdzīgi kā sportā olimpiskās spēles. Filmā galvenais ir jaunās meitenes nobriešana un izaugšana – brīdis, kad kļūsti no bērna par pieaugušu cilvēku un ir jāsāk uzņemties atbildību. Filma ir nopietna, bet ne pesimistiska. Tā rāda, ka jauns cilvēks spēj uzņemties atbildību, nevis grimt purvā un nolaist rokas. Domāju, ka jauniešiem pēc šādas filmas ir daudz, ko pārdomāt.

Un mazajiem bērniņiem mēs piedāvājam animācijas filmu apkopojumu Latviešu literatūras ekranizējumi animācijā. Ar izbrīnu secinām, ka bērni nezina mūsu klasiskās, skaistās animācijas filmiņas. Bērni saka, ka zina un skatās latviešu animācijas filmas, bet, kad jautājam, kādas, izskan atbildes – Šreks, Madagaskara, Ledus sirds. Šīs filmiņas ir pieejamas latviešu valodā, un bērni pat nezina, ka Latvijā ir savas animācijas filmiņas.

Cik esam bijuši Ventspilī, varam teikt, ka tur ir ļoti inteliģenti un patīkami skatītāji. Vienmēr ļoti priecājamies Ventspilī rādīt filmas. Ceram, ka katras paaudzes un dažādu interešu cilvēki kaut ko varēs sev izvēlēties.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Nif nifs 27.04.2017, 10:52:18

    Eu, no šitā multeņu kadra, kas bildē redzams, autors nav aizņēmies ideju pār kāpu priedi Pārventā? Tādas pašas trubas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: