30. jūnijā savu pirmo desmitgadi atzīmēja rakstnieku un tulkotāju rezidenču vieta Ventspilī – Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, mājas rezidentu vidū mīļi dēvēta vienkārši par Māju.

Uz Mājas desmitgades svinībām bija ieradušies tās bijušie rezidenti – Latvijā labi pazīstami un iemīļoti rakstnieki un tulkotāji - Inese Zandere, Andris Kolbergs, Gundega Repše, Inga Žolude, Guntis Berelis, Dace Meiere, Leons Briedis un daudzi citi. Svinīgajā jubilejas pasākumā piedalījās Mājas idejas autore un krustmāte, rakstniece Nora Ikstena, uzrunas teica Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs un Kultūras ministrijas Valsts sekretārs Sandis Voldiņš.

Kā patīkams pārsteigums pasākuma viesiem bija Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga paziņojums par ieceri izveidot Ventspilī Starptautiskajai rakstnieku un tulkotāju mājai līdzīgu rezidenču vietu komponistiem.

Pasākuma laikā pirmizrādi piedzīvoja Ināras Kolmanes un Noras Ikstenas filma “Valodu māja” par Ventspils Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju māja tapšanas vēsturi, Mājas rezidentu radošo darbu un ikdienu. Tika atvērta jaunākā Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas, īpaši desmitgadei veltītā, gadagrāmata, kurā apkopotas rezidentu Ventspilī pieredzētais un piedzīvotais.

Mājas darbības pirmajos desmit gados šeit viesojušies un strādājuši gandrīz 1000 literātu no vairāk kā 50 valstīm, sarakstītas un tulkotas daudzas izcilas, arī latviešu rakstniecībā būtiskas grāmatas, nodibināta draudzība un sadarbība ar līdzīgām mājām visā pasaulē, uzsākti un vadīti valstiski nozīmīgi literatūras projekti.

Jubilejas gadā iecerēti un aizvadīti vairāki pasākumi. Tikko Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā uz savu ikgadējo sanāksmi pulcējās 12 Eiropas tulkotāju mājas (apvienība RECIT) pārstāvji. 26.augustā pasākuma “Iznāc vakara gaismā” ietvaros tiks pasniegtas Ventspils pilsētas domes balvas par labākajiem darbiem dzejā, prozā un tulkošanā, kas radīti Ventspils Starptautiskajā Rakstnieku mājā, “Sudraba tintnīca”. Pasākumu kuplinās koncerts ventspilniekiem “Dzejnieks. Nakts. Bohēma.” ar Raimondas Vazdikas, Ievas Pļavnieces, Ilzes Gruntes un Valērija Cīruļa dalību. Bet septembrī Ventspilī plānota starptautiska konference ‘”Grāmata. Veiksmes stāsts”, kas notiks sadarbībā ar Ventspils Augstskolu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: