Ventspils Mūzikas vidusskola sadarbībā ar Parīzē studējošo vijolnieci Magdalēnu Geku rīko četru koncertu sēriju un meistarklases, piesaistot Rietumeiropā strādājošos latviešu mūziķus un Sibeliusa Mūzikas akadēmijas Helsinkos vijoļspēles pasniedzēju Minnu Pensolu.

Ventspils Kamermūzikas dienas aicinātas atvest uz Latviju ārzemēs strādājošos latviešu profesionālos mūziķus, ļaut tiem parādīt ārzemēs gūto pieredzi un dalīties tajā ar Latvijas mūziķiem, mūzikas pedagogiem, plašāku auditoriju.

Festivāla ideja paredz koncertu sēriju, kuros tiks atskaņoti kamermūzikas dienu laikā iestudētas programmas; solo programmu un kameransambļu meistarklases. Dalībnieki - Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņi, mācību spēki, pieaicinātie mākslinieki un meistarklašu dalībnieki.

Šajā darbā latviešu mūziķus atbalstīs Somijas mācību spēks Minna Pensola (attēlā). Interesanti, ka māksliniece spēlē uz Karlo Bergonci 1732. gadā būvētas vijoles, kuru viņai laipni aizdevis Signes un Ahes Gillenbergu fonds – šādas vijoles skanējums Ventspilī, iespējams, vēl nav dzirdēts.

Koncerti:

Otrdien, 31. maijā, 19:00 –– atklāšanas koncerts Pārventas Bibliotēkā,

Piektdien, 03. jūnijā, 19:00 – koncerts Pārventas Bibliotēkā,

Sestdien, 04. jūnijā, 20:00 – brīvdabas koncerts Lielajā laukumā, vietā kur taps jaunā skolas ēka,

Svētdien, 05. jūnijā, 16:00 – noslēguma koncerts Ventspils Jaunrades namā.

 

Repertuārā Gustava Mālera, Andra Dzenīša, Pētera Čaikovska, Fēliksa Mendelszona, Pētera Vaska, Žana Sibēliusa un Vona Viljamsa kamermūzika.

Magdalēna Geka par Ventspils Kamermūzikas dienām: “Piedaloties līdzīgos festivālos - meistarklasēs Francijā, Dānijā un Somijā sapratu, ka nekas neiedvesmo tik ļoti jauno mūziķi tālākai attīstībai kā kamermūzikas spēlēšana kopā ar pieredzējušiem, izciliem mūziķiem. Ļoti priecājos, ka šāds festivāls - meistarklases notiks arī Latvijā, un, ka mēs - jaunie mūziķi varēsim spēlēt kopā ar izcilo somu vijolnieci Minnu Pensolu. Šis pasākums ir iespēja atgriezties un spēlēt mājās Ventspils Mūzikas vidusskolas absolventiem. Visiem daudz prieka darbā un neaizmirstamus koncertus!”.

Festivāla rīkotāju lielā cerība ir attīstīt šo pasākumu par ikgadēju, plaši atpazīstamu profesionālās mākslas notikumu Ziemeļkurzemē. Īpašu skanējumu šis festivāls varētu sasniegt 2018. gadā, kad Latvijas simtgades notikumu ietvaros tiek cerēts pabeigt Ventspils Mūzikas vidusskolas ar akustiskās koncertzāles funkcijas celtniecību.

Ventspils Kamermūzikas dienas finansē VKKF un Ventspils pilsētas dome. Atbalsta: Pārventas Bibliotēka, Ventspils Kultūras centrs, T/n “Jūras vārti”, Ventspils Jaunrades nams.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: