19. februārī plkst.19:00 teātra namā “Jūras vārti” viesosies blūza leģenda Big Daddy Wilson (ASV) un Latvian Blues Band. Mūziķi jau vairākkārt kopā uzstājušies dažādos pasākumos gan Latvijā, gan ārpus tās.

Big Daddy Wilson ir mūziķis no Amerikas Savienotajām Valstīm (turpmāk ASV), kurš par Latvian Blues Band saka: “Šie puiši ir lieliski! Viņi spēlē ļoti dziļi - ar sirdi un dvēseli. Brīnišķīgs blūzs! Paldies par fantastiskajiem blūza vakariem!”

Latvian Blues Band gaitas aizsākās 2000. gadā. Pirmā koncerttūre grupai norisinājās Kanādā. Savas pastāvēšanas laikā koncertējuši Polijā, Horvātijā, Vācijā, Šveicē, Austrijā, Itālijā, Spānijā, Grieķijā, Lietuvā, Igaunijā, Dānijā, Norvēģijā, Holandē, Krievijā, kā arī ASV un Ēģiptē. Piedalījušies lielākajos Eiropas un ASV blūza festivālos Atēnās, Šveicē, Sardīnijā. Vairākas reizes piedalījušies “International Blues Challenge” Memfisā, ASV.

Latvian Blues Band atzinīgi novērtējuši daudzi blūza eksperti ASV un Eiropā. 2004. gadā leģendārais ģitārists un blūza eksperts Bob Margolin pasaules vadošajā blūza žurnālā “Blues Revue” publicēja rakstu par Latvian Blues Band kā Eiropas blūza fenomenu.

Īpaši pagodinošs bija uzaicinājums uzstāties “Chicago Blues Festival”, kur Latvian Blues Band bija pirmā Eiropā bāzētā grupa festivālā vēsturē.

2009. gada sākumā grupa izdod savu pirmo studijas albumu “Unreal”, kurā no 14 dziesmām 10 ir grupas oriģinālkompozīcijas. Mūzikas producents ir viens no mūsdienu izcilākajiem ģitāristiem Duke Robillard. Albums saņem pagodinošu novērtējumu no fonda “Keeping the Blues Alive” priekšsēža un žurnāla “Blues Revue” vecākā mūzikas apskatnieka Art Tipaldi.

2013. gadā grupa izdod jaunu CD “Latvian Blues Band & Friends live at Dream factory 2013”, kas saņem vietējo mūzikas balvu “Zelta Mikrofons”, kategorijā “labākais džeza / blūza albums”.

2015. gads Latvian Blues Band aizvadīts svētku noskaņās – grupa nosvinēja 15 gadu jubileju, aktīvi koncertējot tepat Latvijā, Eiropā un ASV.

Turpinājumā jautājumi grupas dalībniekam Rolandam Saulietim:

Pastāstiet par koncerta viesmākslinieku.

– Ar Big Daddy Wilson esam sadarbojušies jau vairākas reizes. Viņš ir ļoti piezemēts gan kā cilvēks, gan kā mākslinieks – draudzīgs, atvērts, izteikts soul mākslinieks. Viņa repertuārā ir blūza kaverversijas un daudz paša kompozīciju soul un R’n’B stilā.

 

Vai viņa dziesmas ir plašākai publikai pazīstamas?

– Domāju, ka latviešu publika, visticamāk, nezinās viņa mūziku. Taču tā ir ļoti sirsnīga. Dziesmas un stāsti ir no viņa paša dzīves. Esmu ievērojis, ka cilvēkiem viņa mūzika ļoti patīk un viņus tā aizrauj.

 

Ko paši izpildīsiet?

– Kā vienmēr, koncertā viesmākslinieku iesildīsim ar savu mūziku. Mūsu grupai ir nedaudz agresīvāks skanējums. Patiesībā mēs nekad nezinām, ko spēlēsim. Kādreiz jaunībā mums pirms koncerta bija sastādīta dziesmu liste un mēs pēc tās arī uzstājāmies, bet tagad mēs to jau sen esam atmetuši. Mēs uz vietas koncertā skatāmies, kā reaģē publika, uz kuriem gabaliem tā vairāk atsaucas. Jānis, kurš stāv priekšā, nospēlē pāris akordu, un mēs tik sākam piespēlēt. Tāpēc attiecībā uz repertuāru man pat bail kaut ko apsolīt. Taču noteikti būs kāda dziesma arī no mūsu topošā albuma, kas ir jau samiksēts. Vēl atlikuši daži sagatavošanās darbi, uz marta beigām plānojam tā prezentāciju.

 

Vai jūsu topošais albums atšķirsies no iepriekšējiem?

– Katrā jaunā albumā vienmēr ir jaunas vēsmas, uz vietas jau nestāvam. Tas, kā vienmēr, būs krāsains un interesants. Mēs jau tā īpaši nepieturamies pie viena stila, mūsu repertuārā kaut kas ir no katra – R’n’B, blūza, regeja un citiem mūzikas žanriem. Ir pagājis visai ilgs laiks kopš mūsu pēdējā albuma, un paši esam kļuvuši gudrāki, nobriedušāki un prātīgāki, arī profesionālāki kā blūzmeņi. Augam paši, līdz ar to arī mūzikā ir pārmaiņas.

 

Vai koncertā ar viesmākslinieku arī būs improvizācija?

– Ar viesmākslinieku programma gan ir iepriekš sarunāta, kaut arī tāpat noteikti būs improvizācijas.

 

Cik garš būs koncerts?

Pusotras stundas noteikti. Bet, ja publika prasa, mēs vienmēr kāpjam atpakaļ uz skatuves un nospēlējam vēl šo to.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: