22. janvārī plkst. 19:00 teātra nama “Jūras vārti” Jaunajā zālē viesosies pazīstamā un iemīļotā dziesminiece Anta Eņģele un virtuozais bajāna meistars Marko Ojalu.

Savā koncertprogrammā “Jūras stāsti” Anta Eņģele kopā ar savu šarmanto skatuves draugu Marko Ojalu aicinās klausītājus gremdēties senos jūrnieku stāstos un leģendārās jūrnieku dziesmās. Koncertā latviešu, angļu, vācu, somu, spāņu un krievu valodās skanēs jūrnieku dziesmas no visas pasaules. Jūrnieku likteņi “Veco jūras vilku” vēstulēs, jūrniecības uzplaukums Latvijā, Vecāķu kūrorts pagājušajā gadsimtā, pirmā Latvijas zemūdene, Fredijs Kvinns, Havaja un Neapole, tālās aizjūras mīlas dēkas un sūrā jūrnieku ikdiena. Tas viss caurvīs Antas koncertu un aizvedīs klausītājus jūras stāstu romantikā.

Turpinājumā jautājumi dziesminiecei Antai Eņģelei:

Kam šī koncertprogramma ir paredzēta?

– Uz pasākumu īpaši aicinu atnākt vecāka gadagājuma cilvēkus, kam savulaik sirdij bija tuvs kinoaktieris, šlāgerdziedātājs Fredijs Kvinns, kurš ir viesojies arī Latvijā. Koncertprogrammā viņi dzirdēs daudzas sava jaunības laika dziesmas. Dziedāsim jūrnieku dziesmas no visas pasaules un izpildīsim tās dažādās valodās – latviešu, vācu, angļu, spāņu, somu un krievu.

 

Kādu mūzikas žanru jūs pārstāvat?

– Žanri ir visdažādākie, taču tie visi ir veltīti vecajiem jūras vilkiem un jūras stāstu romantikai. Programmā izskanēs arī Imanta Ziedoņa epifānijas par jūras tēmu. Savulaik arī Ziedonis iestājās par latviešu jūrniecības popularizēšanu, kas kādreiz Latvijā bija ļoti aktīva joma 100 gadu garumā. Toreiz Latvijā bija desmit jūrskolu, bet cik tādu ir šodien? Nu jau tas ir aizgājis laikmets. Mūsdienās tas vairs nav tik populāri. Tādēļ mans galvenais mērķis ir apzināti popularizēt jūrniecības tēmu. Par vēsturisko mantojumu ir jārunā, tāpat kā par citām vēsturiskajām tēmām, tādēļ cenšos cilvēkiem stāstīt par šo mūsu tautas vēstures daļu.

 

Tātad koncertā būs arī stāstījums?

– Jā, tas būs vesels tematiskais vakars – tas nav tikai koncerts, pēc būtības tā būs saruna ar skatītāju. Pēc šiem pasākumiem pie manis bieži nāk klāt cilvēki un rosina, ka vajadzētu repertuārā iekļaut arī tādu un tādu dziesmu, ko viņu vectēvs vai vecāmāte ir zinājuši un dziedājuši. Viņiem raisās dažādas asociācijas, zināmā mērā pat nostalģija. Tas jau savulaik tiešām bija skaisti, kad gar Rīgas jūras līci peldēja aptuveni 500 burinieku.

 

Uz skatuves nebūsiet viena.

Kopā ar mani būs virtuozais bajāna meistars Marko Ojala. Ar viņu man ir sena sadarbība, esam kopā veidojuši vairākas koncertprogrammas. Viņš pēc tautības ir soms, tādēļ arī viņam jūrniecības tēma ir ļoti tuva.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: