14. janvārī plkst. 19:00 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) Ventspils klausītājiem piedāvās Johannesa Brāmsa Trešo simfoniju, kas programmā iekļauta līdzās viņa vokālsimfoniskajam šedevram “Vācu rekviēms”.

Koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris “Latvija” un solisti - Eiropas un ASV operteātros panākumus guvušie dziedātāji - soprāns Džeklina Vāgnere un baritons Markuss Briks, savukārt pie diriģentu pults stāsies LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga.

 

Brāmsa Trešā simfonija, ko mēdz saukt par “Heroisko”, tapusi komponista brieduma gadu augstākajā punktā - 50 gadu vecumā. Šo sauc par vienu no personiskākajiem Brāmsa darbiem, un viena no spilgtākajām epizodēm tajā saistās ar muzikālo monogrammu F-A-F jeb fa-la-fa, kuras atšifrējums ir “frei aber froh” (“brīvs, bet līksms”). Simfonijas trešā daļa bijusi daudzu populārās mūzikas pārstāvju iedvesmas avots - viņu skaitā ir Seržs Gensbūrs, Karloss Santana, Frenks Sinatra un citi.

 

Savukārt “Vācu rekviēms” ir viens no skaistākajiem un dziļākajiem romantisma laika šedevriem orķestrim un korim. Brāmss pats veidoja Rekviēma libretu no Jaunās Derības un Vecās Derības fragmentiem, un tas izdevies tik meistarīgi, ka teksts lasāms kā pašvērtīgs dzejdarbs. Šajā Svēto Rakstu kompilācijā ne reizi nepavīd Kristus vārds.

Programmā:
Johanness Brāmss Trešā simfonija Famažorā op. 90
Johanness Brāmss "Vācu rekviēms"

Pasākums notiks ceturtdien, 14. Janvārī 19:00

Turpinājumā jautājumi diriģentam Andrim Pogam:

Kāpēc koncertprogrammai ir izvēlēti tieši šie Brāmsa skaņdarbi?

– Šajā sezonā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris īsteno Johannesa Brāmsa simfoniju ciklu, kurā atskaņo visas četras viņa simfonijas. Kopā ar Brāmsa simfonijām liekam skaņdarbus, kuru autori ir muzikāli cieši ar viņu saistīti – Brāmss ar Haidnu, Brāmss ar Šūmani un Brāmss ar Bēthovenu. Man radās doma: kāpēc gan vienā cikla koncertā nevarētu salikt kopā Brāmsu ar pašu Brāmsu? Šķita, ka tā ir īstā ideja, kas jāīsteno, un tā arī izdarījām.

 

Vai viss izdevās, kā iecerēts?

– Abu skaņdarbu salikums bija pareizs lēmums, jo, ja spēlē vienu pašu Brāmsa Vācu rekviēmu, vienmēr šķiet, ka ar to ir par maz. Savukārt Trešā simfonija ir vienīgā no Brāmsa simfonijām, kas pakāpeniski aiziet klusumā. Tādēļ ar to reti noslēdz koncertus, un tas ir arī iemesls, kādēļ daudzi izvairās no tās atskaņošanas, lai arī tā ir vienlīdz skaista kā pārējās trīs šī komponista simfonijas. Tā nu mēs apvienojām šo simfoniju ar Rekviēmu.

 

Kas koncertā uzstāsies?

Koncerta pirmajā daļā uzstāsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ar Brāmsa Trešo simfoniju, bet otrajā daļā – Vācu rekviēmā – mums pievienosies Valsts akadēmiskais koris Latvija, kā arī divi brīnišķīgi vāciski dziedoši solisti – soprāns Džeklina Vāgnere un baritons Markuss Briks, kuri Latvijā viesosies pirmo reizi. Viņi ir pieredzējuši vācu operas mākslinieki. Uzskatu, ka tas ir ārkārtīgi būtiski, ka šajā vācu komponista repertuārā dzied solisti, kuriem vācu valoda ir dzimtā. Tā ir liela veiksme un arī izaicinājums. Un patiesībā arī mūsu klausītāji gaida jaunas balsis un jaunas personības, tādēļ tas noteikti ir tā vērts.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: