No 16. novembra Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā skatāma apjomīga izstāde Baltu māksla, kurā šo tēmu atspoguļo arī Ventspils muzeja krājuma materiāli.

   Izstāde ir Lietuvas 1000 gadu jubilejai 2009.gadā gaitā veidots apjomīgs projekts, kas izsmeļoši iepazīstina apmeklētājus ar baltu mākslas mantojumu no aizvēstures posma līdz pat mūsdienai. Pirmo reizi tā svinīgi atklāta pagājušā gada vasarā Viļņā, kur to līdz 2010. gada aprīlim apskatīja gandrīz 60 000 apmeklētāju, bet vasarā un rudenī tā bija izstādīta Varšavā, Nacionālajā arheoloģijas muzejā.

Tagad izstāde kā dāvinājums Latvijas neatkarības svētkos tika atklāta svinīgā pasākumā, kurā piedalījās Valsts Prezidents Valdis Zatlers, Lietuvas Republikas vēstnieks Latvijā AntanasValionis, Lietuvas un Latvijas kultūras darbinieki.

Izstādes eksponāti sniedz priekšstatu par baltu kultūras pirmsākumiem un evolūciju sākot ar akmens laikmetu un uzskatāmi parāda, kā senās tradīcijas ir saglabājušās līdz pat šodienai un tiek veiksmīgi izmantotas laikmetīgās mākslas darinājumos.

Tajā apskatāmas no dažādiem materiāliem (dzintars, sudrabs, dzelzs u.c.) darinātas unikālas arheoloģiskās un etnogrāfiskās rotaslietas un tekstilijas, kas ir atrastas seno baltu ģeogrāfiskajā areālā – plašajā Daugavas un Nemunas upju baseinu teritorijā, austrumos sasniedzot Volgas un Okas sateku, bet rietumos – Vislu.

Eksponāti izstādei atlasīti no 24 muzejiem Latvijā, Lietuvā, Polijā un Vācijā. Viens no tiem ir arī Ventspils muzejs. 300 m² lielajā platībā eksponēti 614 priekšmeti, starp tiem 21 rota un villaine nāk no mūsu muzeja krājuma.

Izstāde nav tikai īslaicīgs pasākums – liecības par to veidotāju darbu un unikālo materiālu kopojumu saglabās apjomīgais izstādes katalogs „Baltu māksla“ (799 lpp.!). Tas ir izsmeļošs krāsains un bagātīgi ilustrēts izdevums, kurā iekļauti raksti lietuviešu un angļu valodā par baltu juveliermākslu un estētiku. Ar kataloga eksemplāru būs iespējams iepazīties arī Ventspils bibliotēkā, bet izstādi Rīgā varēs apmeklēt līdz nākamā gada 30.janvārim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: