No 4. līdz 6. decembrim Tallinā (Igaunija) norisinājās Ziemeļeiropā lielākais robotikas čempionāts Robotex 2015, kuru tradicionāli rīkoja Tallinas Tehniskā Universitāte sadarbībā ar Tartu Universitāti. Pasākumā piedalījās arī Ventspils Jaunrades nama radioelektronikas laboratorijas audzēkņi.

 

Šis pasākums ikgadēji pulcē dalībniekus no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Zviedrijas, Somijas un Krievijas. Šoreiz pasākuma programma bija ļoti plaša, notika robotu sacensības 17 dažādās disciplīnās, skatītājus izklaidēja ar robotu demonstrācijām, konkursiem un radošām darbnīcām. Pasākumā varēja piedalīties jebkurš interesents, jo organizatori sagatavoja darbnīcas dažāda vecuma grupām.

 

 

Šogad pasākumā piedalījās arī audzēkņi un skolotāji no dažādiem elektronikas un robotikas pulciņiem no Latvijas pilsētām – Ventspils, Talsiem, Jūrmalas, Rīgas un Ogres. Mūsu pilsētu pārstāvēja Ventspils Jaunrades nama radioelektronikas laboratorija (skolotājs Viktors Bagienskis). Braucienu palīdzēja organizēt un finansēt Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija ERAF projekta „Latvijas Elektronikas un elektrotehnikas nozares klasteris” (līgums Nr. L-KAP-12-0002) ietvaros.

 

 

Latvijas pulciņu audzēkņi ne tikai apmeklēja Robotex 2015 pasākumu kā skatītāji, bet arī izmēģināja savus spēkus konkursos. Ventspils Jaunrades nama audzēkņi piedalījās sacensību disciplīnās mini sumo un folkrace, izmēģinot spēkus ar pašizveidotiem un ieprogrammētiem robotiem. Starp citu, sacensībās tika izmantoti roboti, kas izveidoti no detaļu komplektiem, kurus Ventspils Jaunrades nama radioelektronikas audzēkņi izcīnīja LETERA iepriekš organizētajā video reklāmu konkursā. Konkurence bija sīva, konkursantu skaits visās 17 disciplīnās gandrīz sasniedza pusotru tūkstoti. Audzēkņi no Latvijas augstas vietas neizcīnīja, tomēr paši ir ļoti apmierināti ar savu robotu sniegumu. Nenovērtējama ir pieredze, kuru guva gan pulciņu skolotāji, gan audzēkņi. Nu pulciņiem parādījušies jauni mērķi, ir ieraudzīti virzieni, kuros nepieciešams attīstīties. Audzēkņiem kļuva skaidrāki individuāli profesionālās izaugsmes mērķi.

 

 

Kā saka paši audzēkņi, “…šādi pasākumi paver plašāku skatījumu uz elektronikas un robotikas nozarēm. Mūsdienu tehnoloģijas neiedomājami attīstījušās. Dalībnieki ir aktīvi un ar savu darbību iedvesmo rīkoties arī mūs. Vērojot pasākumu, arī mums radās vēlme piedalīties nākamā gada sacensībās.” Brauciens vienbalsīgi tika atzīts par vērtīgu, tas motivēja aktīvāk iesaistīties jauniešus elektronikas pētīšanā un veidot pašiem savus izgudrojumus.

 

Apskati FOTO!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: