20. novembrī plkst. 18.00 Ventspils Kultūras centra mazajā zālē notiks Folkloras kluba “Dzīvesziņa” pasākums ar tēmu “Latviešu tradicionālās maskas”, bet pēc tam notiks arī Danču vakars.

Folkloras kluba vadītāja Ināra Salava kopā ar Saldus kapelu “Strops” demonstrēs dažādas latviešu tradicionālās maskas, stāstīs par to nozīmi un izvedīs rotaļas, kādās gāja latvieši maskošanās laikā.

 

Kopš senseniem laikiem gada tumšā puse latviešiem ir maskošanās laiks. Čigāni, budēļi, ķekatas, kaitas, tatari, spiekstiņi, kurciemi, Mārtiņbērni, Katrīnas bērni, buki, miežvilki… Tie ir tikai daži no vairāk nekā 70 Latvijā sastopamajiem dažādu masku grupu nosaukumiem. Jāņem vērā, ka ikviena maska veido saikni starp debesīm un veļu valstību, atver vārtus uz aizsauli, savieno ar citu realitāti. Maska var būt kāds sencis, bet var pārstāvēt arī garu pasauli.

 

Ieeja pasākumā – bez maksas.

 

Uzreiz pēc Folkloras kluba “Dzīvesziņa” pasākuma plkst. 19.00 notiks Danču vakars, kurā par jautru sadancošanos parūpēsies Saldus kapela “Strops” (vadītāja – Agrita Pileniece).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: