Pasaulē, kur visi kāroja vien bagātību, slavu un ienaidnieku nāvi, viņi sapņoja dzīvot un mīlēt.... Sergeja Prokofjeva balets, kas tapis pēc Viljama Šekspīra ģeniālās traģēdijas motīviem, neapšaubāmi ir viens no populārākajiem sava žanra paraugiem 20. gadsimtā.

Horvātu horeogrāfes Valentīnas Turku iestudējums piedāvā pārdroša, jutekliska un brutāla laikmeta vīziju, kur dzīvības un nāves jautājumi bieži tiek risināti iracionālā veidā un kaislību piesātinātā atmosfērā. Iestudējuma vizuālajā noformējumā izmantotie renesanses glezniecības un arhitektūras elementi pastiprina arī mūsdienu cilvēkam tik būtiskās ilgas pēc mūžīgās mīlestības.

 

Turpinājumā jautājumi Džuljetas lomas tēlotājai Jūlijai Brauerei:

 

Vai iestudējums stingri pieturējies pie klasiskā stāsta?

– Jā, tas būs tradicionālais Šekspīra stāsts par mīlestību, kāds tas ir izlasāms grāmatās. Stāsts tiks demonstrēts klasiskā baleta izpildījumā.

 

Deju soļi būs sarežģīti?

– Horeogrāfija nav no tām vieglākajām, mums, dejotājiem, nācās daudz pielāgoties horvātu horeogrāfei Valentīnai Turku.

 

Vai Džuljetas lomu spēlēt ir viegli?

– Loma ir grūta ar to, ka divu stundu laikā no naivas meitenes ir jāpārtop par nobriedušu sievieti. Tās ir krasas pārmaiņas, kas jāizdzīvo īsā laikā. Tai pašā laikā šī loma ir arī viegla, jo tā ir tuva manai būtībai. Man nav daudz jātēlo – tas viss nāk no dvēseles. Mums, meitenēm, jau ir viegli nospēlēt mīlestību. Paldies Aivaram Leimanim, ka viņš man šo nozīmīgo lomu uzticēja! Tas nāca kā liels pārsteigums.

 

Kā izrādi uztver skatītāji?

Skatītājiem šī izrāde ļoti patīk – gan jauniešiem, gan pieaugušajiem. Spēlējam to jau otro sezonu – tieši pirms gada bija pirmizrāde, un esam saņēmuši tikai labas atsauksmes. Ticam, ka tā būs arī Ventspilī.

 

Baleta izrāde notiks svētdien 8. Novembrī 17:00 t/n ''Jūras vārti''.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: