16. oktobrī plkst. 19:00 Ventspilī, teātra nama “Jūras vārti” Jaunajā zālē gaidāms pazīstamā dziedātāja Laimja Rācenāja un mariači bandas “SOL Y SOMBRE” koncerts.

Mariači ir Meksikas muzikālā vizītkarte: braši vīri, tērpušies stilizētos rančero kostīmos un sombrero, bruņojušies ar ģitārām, vijolēm un trompetēm, skandē dejas un dziesmas – gan nevaldāmi jautras, gan romantiski sentimentālas. Bez mariači muzikantiem Meksikā neiztiek dzimšanas vai vārda dienu svinībās, ballītēs ģimenes vai draugu lokā, vai arī - nemuzikālam pielūdzējam sarīkojot serenādi zem daiļās seņjoritas logiem. Ar vārdu mariachi apzīmē gan tautas muzikantus – dziesminiekus, gan arī viņu atskaņoto repertuāru – el son mariachi (mariači dziesmas). Mūsdienu mariači repertuāra pamatā ir Meksikas reģionu tradicionāli dziesmu žanri un populāras komponistu autordziesmas.

Turpinājumā jautājumi SOL Y SOMBRA solistam Laimim Rācenājam:

Pastāstiet par savu grupu!

– Mūsu grupa ir pirmā visā Baltijā, kas izpilda mariači repertuāru. Mariači ir cēlies no vārda kāzas. Man jau sen šī mūzika patīk. Pirmo dziesmu platē dzirdēju pirms aptuveni 45 gadiem, un man tā iekrita sirdī. Esmu bijis arī Latīņamerikā, kur uz vietas esmu to klausījies. Patīk, ka tā nedaudz ir arī folklora.

 

Kāda ir mariači mūzika?

– Mariači ir atraktīva un enerģiska. Vienalga, dziesma ir ātra vai lēna – tā enerģija notiek. Šis muzicēšanas un dziedāšanas stils ir izplatīts Kolumbijā un Amerikas dienvidos. Tajā tiek spēlēta gan vijole, ģitāra un trompete, gan arī savdabīgi instrumenti. Dziesmās ir dažādas noskaņas – gan par mīlestību, gan par tekilu. Mums šī mūzika parasti asociējas ar filmu Desperado un aktieri Antonio Banderasu, ar sombrero cepurēm. Patiesībā tie sombrero un īpašie tērpi mariači dziedātājiem nāca tikai pēc 30. gadiem.

 

Kādas dziesmas izpildīsiet? Kādā valodā?

– Daudzas no dziesmām ir sarakstītas jau pirms 70 gadiem, dažas pat vēl senāk – tās ir pārbaudītas vērtības, kas joprojām dzīvo un skan. Mūsu repertuārā ir tikai oriģinālas meksikāņu dziesmas, paši tās neradām. Domāju, ka latvietim būtu ļoti grūti ko tādu sarakstīt. Tur ir īpaša stilistiska pieeja. Dziedāsim pārsvarā spāņu valodā, bet atsevišķas dziesmas būs arī latviešu valodā, ko varbūt tauta jau iepriekš būs dzirdējusi. Latvijā ir koncertējuši kubieši, spāņi un portugāļi, bet meksikāņi vēl nav bijuši – lai arī latviešu skatījumā.

 

Grupā ir arī īsts meksikānis – Havjers Garsija, kurš kā bijušais Klondaikas šefpavārs ir labi pazīstams arī ventspilniekiem.

- Jā, mēs ar viņu jau sen esam pazīstami. Esam pat satikušies Meksikā. Havjers šajā koncertā pastāstīs daudz ko interesantu par Meksiku un meksikāņiem. Tā ka klausītājiem tā būs arī neliela ekskursija pa šo valsti. Tas būs nevis tāds statisks koncerts, bet gan dzīva komunikācija ar skatītāju.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: