15. septembrī plkst. 18:00 teātra nama "Jūras vārti" lielajā zālē tiks demonstrēta režisores un scenārija autores Ināras Kolmanes dokumentālā filma "Ručs un Norie".

Filma ir stāsts par divu eksotisku pasauļu sastapšanos, kas uzšķiļ pārsteidzošu emocionālu un dvēselisku radniecību.

 

Antropoloģijas maģistratūras studente Norie Tsuruta no Japānas ierodas Latvijā, lai pētītu un rakstītu savu maģistra darbu par suitu novadu. Te viņa satiek vienu no vecākajām suitu sievām Mariju Steimani, sauktu par Ruču, kura nezina ne vārda angliski, toties dzied. Norie iemācās latviešu valodu un dziesmas. Un antropoloģiskā interese pamazām pārvēršas patiesā gara tuvībā, kas neapdziest pat tad, kad Norie ir spiesta atgriezties Japānā. Turpmāk Latvija un Japāna ir saistītas ar neredzamu un ļoti personisku pavedienu – Ručs raizējas par Norie „tur, tālumā” un uztraucas par katru zemestrīci Japānā. Bet Norie sauc Ruču par savu Latvijas vecmāmiņu, vēlas atgriezties un savā dzimtenē iet uz futbola spēli latviešu tautastērpā un kopā ar draugiem sauc: „Sarauj, Latvija!”.

 

Filmas režisore Ināra Kolmane stāsta: “Filma būs kultūrvēsturisks un tai pat laikā mūsdienīgi aktuāls un vitāls stāsts, kurā Ruča dzīvi un gadsimtiem nosargātās suitu un Latvijas tradīcijas cenšas izzināt, izprast un mācīties Norie, kura pārstāv citu paaudzi, atšķirīgu mentalitāti un kultūru. Notiek savstarpēja ieklausīšanos savā un otra cilvēka būtībā. Ne mazāk saistošas un interesantas būs filmas epizodes, kas tapušas, sekojot Norie ikdienai Japānā.”

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: