Vēstures otrdienā H.Dorbes muzejā 8.septembrī plkst.17:30 notiks Ineses Aides stāstījums. 

No 1922. līdz 1929. gadam Ventspilī, tāpat kā daudzviet Latvijā, darbojies Raiņa klubs. To kā kultūras biedrību Latvijā 1919.gadā dibināja sociāldemokrāti ar uzdevumu popularizēt Raiņa daiļradi. 1927.gadā Rainis viesojies Ventspilī, par šo viesošanos saglabājušās liecības – rakstnieka Herberta Dorbes atmiņas un 1927.gada 18.jūlija vēstījums laikrakstā Pēdējā brīdī: „Pēc rīdzinieku parauga Ventspils Raiņa klubs sarīkoja vakar Ventspilī „strādnieku kultūras svētkus” , uz kuriem bij ieradies no Rīgas arī izglītības ministrs J.Rainis. Svētku programmā – referāts, L.Laicena luga trijās darbībās, tad – kora dziesmas, muzikāli priekšnesumi, deklamācijas, sporta priekšnesumi, sienas avīze, izlozes, u.t.t. . Svētku vieta - Luna parks, uz kurieni svētku dalībnieki dodas kopējā gājienā no pils. valdes ar orķestri priekšgalā. Svētku atklāšana Luna parkā ievelkas, jo uznāk spēcīgs, ilgstošs lietus. Pēc izrādes Ventspils Raiņa kluba koris atzīstami nodziedāja vairākas dziesmas diriģenta A.Grīnberga vadībā. Tad Rīgas Strādnieku teātra aktrise G.Nagain-Robežniek nodeklamēja vairākus J.Raiņa dzejoļus. Pēc tam izglītības ministrs J.Rainis garākā runā apskatīja strādnieku kultūras svētku nozīmi, kā arī pakavējās pie kultūras jēdziena vispār. Ministra runai sekoja atkal vairākas kora dziesmas. Visus priekšnesumus klausītāji uzņēma ar lielu piekrišanu. Visumā jāsaka, ka Raiņa klubs Ventspilī pašlaik gandrīz vienīgi ir tas centrs, ap kuru noris diezgan dzīva sabiedriska darbība.”

 

Tiktāl laikraksta ziņa, bet, ko par Raiņa ciemošanos Ventspilī atceras rakstnieks Herberts Dorbe? Viņa atmiņas publicētas laikrakstā Brīvā Venta 1959. gada 12. septembra numurā: „Bija 1927.gada vasara. Ventspils Raiņa klubs rīkoja kultūras svētkus un uzaicināja Raini ciemā. (…) dažs labs minēja un izsacīja šaubas, vai Rainis maz ieradīšoties. Esot augstā amatā – toreiz viņš bija izglītības ministrs – aizņemts darbā, notikums maznozīmīgs, lai sevi apgrūtinātu ar tālo ceļojumu. Tā sprieda viens otrs, kas gaidīja šo apciemojumu. Un tomēr – Rainis atbrauca.”

 

Par Raiņa viesošanos Ventspilī un Raiņa kluba darbību Vēstures otrdienā, 8.septembrī pulksten 17.30 rakstnieka Herberta Dorbes muzejā I.Aides lekcijā Rainis Ventspilī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: