Ventspils muzejā Amatu mājā, Skolas ielā 3 2015.gada 27.martā un 28.martā 12:00-15:00, Livonijas ordeņa pilī, Jāņa ielā 17, 28.martā 10:00-16:00.

Marta nogalē visā Latvijā norisināsies pasākums Satiec savu meistaru, kura būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī meistariem, viņu zināšanām un prasmēm. Tas ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā Eiropas amatu prasmju dienas.

 

Amatu māja gaidīs interesentus 27.martā un 28.martā no 12:00-15:00 Stāstnieku meistarklasē,kurā tiks piedāvātas divas programmas - Ventiņu pūrs un Ģimenes godi-kāzas.

 

Programmā Ventiņu pūrs stāstniece Līga Reiteremācīs Ventiņu valodu un stāstīs par Ventiņu tautastērpa darināšanas un valkāšanas tradīcijām. Demonstrēs ventiņu sievas lakatu sējumu. Izstādē varēs aplūkot Ventiņu tautastērpus, pētīt brunču auduma rakstu dauzveidību un rotu bagātību. Būs iespēja meistara vadībā noaust ventiņu brunču paraugu.

 

Programmā Ģimenes godi – kāzas stāstniece Vivita Ķepse vadīs Kāzu tradīcijas. Stāstīs par kāzām un kāzu atribūtiku, kas raksturīga 20.gs. Latvijā. Demonstrēs tradicionālas izdarības kāzās. Izstādē Kāzas nāk varēs aplūkot kāzu tērpus un līvu kāzu vainagu.

Amatu mājā būs pieejama arī Audēju meistarklase.

 

Programmā Dzintara diegs audēja Inita Dzalbe demonstrēs un mācīs aušanu ar dzintara diegu. Izstādē varēs aplūkot jaunās tekstilijas ar dzintara diegu, izzināt šo materiālu dziednieciskās īpašības. Meistara vadībā iespēja iemācīties un noaust savu rokassprādzi ar dzintara diegu.

 

Programmā Kurzemes jostas audēja Vija Donedemonstrēs un mācīs jostu aušanu un stāstīs par Kurzemes jostu rakstiem. Izstādē varēs aplūkot jostas un prievītes. Meistara vadībā iespēja iemācīties un noaust savu jostiņu.

 

Bet programmā Seģenes un villaines audēja Baiba Brūveredemonstrēs un mācīs seģeņu aušanu, stāstīs par Kurzemes seģeņu krāsām un rakstiem. Izstādē varēs aplūkot Baibas austo villaiļu kolekciju. Meistara vadībā varēs mācīties aušanu tradicionālajās stellēs un noaust vilnas audekla paraudziņus.

 

Arī Ventspils muzeja restauratori iesaistījušie šajā akcijā un sestdien, 28. martā, no plkst. 10:00 līdz 16:00 Livonijas ordeņa pilī, aicina apmeklēt muzeja restauratoru Anitas Burkovskas (metāls), Ingas Rozefeldes (papīrs), Inetas Rasmanes (metāls), Aigara Vējkrīgera (koks) atvērtās darbnīcas, kurās varēs lūgt padomu par dažādu ģimenes piemiņas lietu un senlietu saglabāšanu un pareizu lietošanu. Pasākuma apmeklētāji iespēju robežās varēs saņemt arī praktisku palīdzību līdzņemto priekšmetu apkopē. Restauratori tādā veidā vēlas palīdzēt ventspilniekiem paildzināt viņu ģimenes relikviju un piemiņas lietu kalpošanas laiku. Muzeja darbinieki priecāsies uzzināt arī šo lietu vēsturi, kas neapšaubāmi ir kultūras vērtība.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: