20.februārī plkst. 19.00 Ventspils Kultūras centrā notiks Ventspils teātra izrāde M.Zīverts „Kāds, kas slēpjas tumsā”(Cenzūra).

Izrādes režiju un scenogrāfiju ir veidojis Agris Krūmiņš, kostīmu māksliniece Lāsma Svikule. Lomās darbosies Vita Vītola, Agnis Ekšteins, Jānis Birznieks un Ainārs Kukulītis.

 

Mārtiņa Zīverta luga „Cenzūra” (Ventspils teātra izrādes nosaukums – „Kāds, kas slēpjas tumsā”) uzrakstīta 1951. gadā, kad autors dzīvoja Zviedrijā, un ir viens no diviem (otrs – 1947. gadā sacerētais „Kāds, kura nav”) dramatiskajiem darbiem, kuru fonā ir mūsu tautiešu dzīve bēgļu nometnēs 2. pasaules kara beigās un pēckara gados Vācijā. Nometnes daudzos gadījumos ierīkoja pamestu kazarmu telpās, kādreizējās noliktavās, bijušajās barakās. M. Zīverts: „Kad „lielie” bija iztirgojuši Eiropu, tas sākās „mazās varas” laiks uzvarētajā Vācijā, gūstekņu nometnēs un DP nometnēs. Šī luga rakstīta par tā laika stulbuma orģijām, ko (līdz nākamajām) cilvēkiem nepatiks atcerēties.”

 

Kaut lugai ir dokumentāls pamats, tomēr bēgļu nometņu realitātes tēlojums nav galvenais. Priekšplānā izvirzās cilvēku attiecības, alkas pēc laimes, mīlestības, cīņa par eksistenci, jautājums – kā izdzīvot smagos, skaudros, nežēlīgos apstākļos arī garīgi sevi saglabājot. Lugas tēli – Komandants -  personificē oficiālo, administratīvo un politisko varu, Iza – sieviete ar mīklainu pagātni un ļoti dīvainu uzvedību, Janelis -  muļķītis, plānprātiņš, ko neviens nopietni neuztver, Turlums – veikalnieks, tirgonis, afērists. Katrs nes kādu zīmogu un tomēr mūs gaida pārsteigumi, negaidītas, pēkšņas atklāsmes, jo cilvēki nav gluži tādi, par kādiem izliekas, vai par kādiem sevi iedomājas esam. Lugas darbības dinamiku veido no vienas puses Komandanta cīņa ar Turlumu, iezīmējas arī t. s. „mīlas trīsstūris”, bet galvenos notikumus un pavērsienus rada kāda nezināma svešinieka sūtītas mīlestības vēstules. Tās atmodina no dziļa miega, nes cerību, prieku, bet izraisa arī ciešanas, sāpes, naidu, vilšanos, liek pieņemt arī kādus svarīgus lēmumus, un ir arī sava veida garīgs patvērums skarbajā, nežēlīgajā realitātē.

 

„Cenzūra” pirmo reizi izrādīta 1951. gadā 28. jūlijā Londonā, Janeļa lomā – autors. Tā paša gada 7. oktobrī tā tiek izrādīta Stokholmas dramatiskajā kopā. Pēc tam – dažādos trimdas teātros ASV, Austrālijā, Anglijā. 2002. gadā lugu iestudējis Dailes teātris.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: