13. decembrī plkst. 17.00 Ventspils baptistu baznīcā, gatavojoties gada gaišākajiem un sirsnīgākajiem svētkiem, notiks tradicionālais Adventes Dižkoncerts, kura programmas atskaņošanā piedalīsies ap 200 Ventspils dziedātāju un mūziķu.

Koncerta ievadā Ventspils Kamerorķestris un Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēknis Dāvis Sliecāns (alts) atskaņos pirmās divas daļas Largo un Allegro no Georga Fridriha Telemaņa Koncerta altam un orķestrim Sol mažorā.  Koncerts altam un orķestrim ir visbiežāk atskaņotais komponista G.F.Telemaņa skaņdarbs instrumentālā koncerta žanrā, sarakstīts laika posmā no 1716. līdz 1721. gadam.

Koru priekšnesumos zināmas un ne tik ierastas Ziemassvētku melodijas izskanēs senioru sieviešu kora "Ziemeļzvaigzne", Ventspils Augstskolas jauniešu jauktā kora "Ventus", Ventspils jauniešu jauktā kora „Dižpumpurs”, jauktā kora "Līvzeme", jauktā kora "Kaiva", sieviešu kora "Venda", sieviešu kora "Lība", sieviešu kora „Slavjaņe” un Ventspils vīru kora izpildījumā.

Bet koncerta otrajā daļā diriģenta Aigara Meri vadībā izskanēs Riharda Dubras skaņdarbs „Cantata in nativitate Domini”, kuru izpildīs Ventspils apvienotie kori, Kamerkoris „Ventspils”, Ventspils Kamerorķestris un Mārtiņš Zvīgulis (tenors). Skaņdarbs „Cantata in nativitate Domini” sarakstīts 2000. gadā, tolaik šo skaņdarbu autoram pasūtīja Ņujorkas latviešu kora diriģents Andrejs Jansons. Piedzīvojis pirmatskaņojumu šī darba nošu materiāls iegūla bibliotēku plauktos, līdz 2005. gadā izdevniecība „Musica Baltica” izdeva šo darbu un tas kļuva pieejams plašam izpildītāju lokam. „Cantata in nativitate Domini” ir izcils laikmetīgās Ziemassvētku mūzikas piemērs, kurš valdzina ar brīnišķīgu melodiku un polistilistikas klātbūtni.

Paredzams, ka uz kopējā Ziemassvētku komercializācijas fona Adventes Dižkoncerta projekts sniegs klausītājiem patiesas pirmssvētku un svētku izjūtas, kā arī veidos Ventspils pilsētu par Kurzemes novada kultūras centru.

Ieeja bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: